Älä käännä katsettasi
Opettaja – sinä olet erityisasemassa
Yleisin paikka, jossa nuoret kokevat vihapuhetta, on koulu tai oppilaitos. Opettaja on siten usein lähin aikuinen näissä tilanteissa. Kun opettaja toimii taitavasti, hän voi onnistua varhaisella puuttumisellaan lopettamaan rasistisen kielenkäytön ja kiusaamisen. (Oikeusministeriö 2022.)
Vihapuhe on puhetta, joka lietsoo vihaa. Tältä sivulta löydät harjoituksia sekä neuvoja miten tunnistaa vihapuhe ja miten käsitellä asiaa oppilaiden kanssa. Löydät sivulta myös videoita ja julisteita opetuksen tueksi.
Opettajalla on velvollisuus puuttua vihapuheeseen
Opettajan tuki voi olla nuoren hyvinvoinnin ja elämän kannalta käänteentekevä. Toisaalta, jos vihapuheeseen tai syrjintään jätetään toistuvasti puuttumatta, kokemus voi olla musertava. Puuttumattomuus voidaan kokea luvan antamisena vihapuheelle, mikä voi heikentää luottamusta aikuisiin ja yhteiskunnan tukeen. On myös tilanteita, joissa vihapuheeseen tai syrjintään syyllistyy opettaja itse.
Kun vihapuhetta esiintyy koulussa, on opettajalla sekä koulun rehtorilla viranomaisina velvollisuus selvittää tilanne ja puuttua. Turvallisen ja syrjimättömän kouluympäristön rakentaminen on kaikkien koulussa toimivien aikuisten yhteinen tehtävä. Yhdenvertaisuuslaki velvoittaa koulutuksen järjestäjiä edistämään yhdenvertaisuutta ja tekemään yhdenvertaisuussuunnitelman (oph.fi).
Ihmisoikeuskasvatus (oph.fi) on paitsi ihmisarvoa kunnioittavien asenteiden opettamista, myös tapa ehkäistä vihapuhetta. Sen tueksi on paljon materiaalia ja monet järjestöt tarjoavat opettajille apuaan. Tunne- ja vuorovaikutustaitojen harjoittelu sekä ryhmäyttäminen rakentavat pohjaa syrjintään puuttumiselle.
Tiesitkö?
Ole tarkkana, kun käsittelet vihapuhetta ja syrjintää, ettet tahtomattasi uusinna sitä käyttämällä loukkaavaa kieltä.
Joissakin oppimateriaaleissakin esiintyy kielenkäyttöä, joka voi olla satuttavaa.
”Muut oppilaat näkee, miten opettaja käyttäytyy maahanmuuttajien kanssa näin, ne oppii siitä.”
”Ei ne opettajat välttämättä käyttäydy avoimesti rasistisesti, mutta eivät puutu jos joku käyttäytyy. Mulla harrastuksissa ja eskarissa ollut pienimuotoista, mutta sitten ollut syrjintääkin. Jätetään ulkopuolelle, kommentoidaan. Aikuisten käytöksessä näkyy, kun eivät puutu asiaan. Sitä ollaan hiljaa ja myötäillään että menkää välitunnille. Ei puututa.”
Sitaatteja selvityksestä ”Kukaan ei synny vihaamaan”, oikeusministeriö 2023 *
Puutu vihapuheeseen aina!
Osaatko sinä opettajana puuttua vihapuheeseen?
Tällä sivustolla tarjoamme vinkkejä ja keinoja vihapuheeseen puuttumiseen ja sen kohteeksi joutuneen oppilaan tukemiseen.
Toimi näin:
- Yhdenvertaisuussuunnittelu (oph.fi) on hyvä työkalu syrjinnän ja vihapuheen tunnistamiseksi, ehkäisemiseksi ja käytännöistä sopimiseksi koko koulun tasolla. Ota lapset, nuoret ja huoltajat mukaan ideointiin! Heillä voi olla hyviä vinkkejä käytäntöjen viestimisestä toisille oppilaille tai asioihin puuttumisen tavoista.
- Luo heti lukuvuoden alussa yhteiset pelisäännöt. Esimerkiksi Allianssin sivuilta löydät hyvät ohjeet turvallisemman tilan luomiseksi nuorille (nuorisoala.fi).
- Sano ääneen, että sinun luokassasi ei hyväksytä minkäänlaista syrjintää, nimittelyä tai vihapuhetta. Käy läpi toimintatavat, jos oppilaat törmäävät vihapuheeseen tai syrjintään.
- Keskustele nuorten kanssa syrjinnästä ja sen vaikutuksista yksilöön ja yhteiskuntaan esimerkiksi tämän kampanjasivun aineistojen pohjalta. Tehkää keskustelun pohjaksi vaikka Teflon-testi (pdf).
- Sateenkaaritunnusta (tarra, lippu, avainnauha tai vastaava) käyttämällä voit viestittää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville nuorille, että sinun puoleesi voi kääntyä, olet turvallinen aikuinen, etkä naura tai väheksy, vaan autat tarvittaessa.
- Tulosta luokan seinälle tai koulun ilmoitustaululle Älä käännä katsettasi -juliste (pdf), jossa on toimintaohjeita vihapuheen kohtaamiseen ja siihen puuttumiseen.
- Puutu herkästi jokaiseen tilanteeseen ja näytä hyvää esimerkkiä. Sano esimerkiksi: ”Tässä luokassa ei syrjitä/nimitellä ketään” tai ”Tuo oli vihapuhetta ja meillä ei puhuta niin”.
- Jos vihapuhetta tapahtuu, keskustele kohteeksi joutuneen kanssa myös jälkikäteen. Varmista, että hän on kunnossa ja asia käsiteltiin riittävällä tavalla. Luo turvallinen ilmapiiri ja kerro, ettei kanssasi puhuttu leviä eteenpäin. Muistuta, ettei vihapuhe johdu kohteesta itsestään.
- Käy tilanne läpi myös tekijän kanssa. Tuomitse teko, mutta älä tekijää. Keskustele neutraalisti ja kysy, ymmärsikö tekijä puheen vihapuheeksi. Muistuta, ettei vihapuhetta tai syrjintää sallita. Muista, että myös tekijä saattaa kaivata tukea.
- Informoi tilanteesta rehtoria ja sopikaa yhdessä, tarvitaanko jatkotoimia.
Tiesitkö?
Koulutuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjä syyllistyy syrjintään, jos se laiminlyö velvollisuutensa ryhtyä toimiin tiedossaan olevan oppilaaseen tai opiskelijaan kohdistuvan häirinnän poistamiseksi. Koulutuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjillä on velvollisuus puuttua toisten oppilaiden tai huoltajien syrjivään toimintaan. (Yhdenvertaisuusvaltutettu 2024.)
Opettajalla, rehtorilla ja johtajalla on myös velvollisuus ilmoittaa huoltajalle epäillystä kiusaamisesta, häirinnästä, syrjinnästä ja väkivallasta oppimisympäristössä tai koulumatkalla. (Opetushallitus 2022.)
”Yksittäisellä ihmisellä on vaikutusta. Opettaja on auktoriteetti ja kun rohkaisee ja tukee, voi saada uskomaan itseensä. Tällä tavalla voi yksi ihminen saada aikaan paljon. Tai samalla yksi voi tuhota paljon.”
Sitaatti selvityksestä ”Kukaan ei synny vihaamaan”, oikeusministeriö *
Kysymyksiä ja vastauksia
Miten voin puuttua tilanteeseen, jossa oppilaaseen kohdistetaan vihapuhetta?
Miten tuen oppilasta, joka on joutunut vihapuheen kohteeksi?
Miten tuen oppilaita heidän kasvussaan, jotta he eivät käyttäisi vihapuhetta ja uskaltaisivat puuttua tilanteisiin, joissa vihapuhetta esiintyy?
Harjoituksia oppilaiden kanssa
Koulukino: harjoituksia vihapuheen ja sananvapauden pohtimiseksi
Allianssi: harjoituksia yhdenvertaisuuden lisäämiseksi ja vihapuheen vastustamiseksi
Plan: materiaalia vihapuheen käsittelemiseen koulussa suomeksi ja ruotsiksi
Mannerheimin Lastensuojeluliitto: Vastapuhetta vihapuheelle -oppituntimalli
Älä käännä katsettasi -materiaalit
Tutustu vihapuhekampanjamme materiaaleihin. Voit käyttää materiaaleja vapaasti ja veloituksetta apuna ja tukena opetuksessa.
Videot
Julisteet
* Huom! Tällä sivustolla ja Älä käännä katsettasi -kampanjassa on käytetty oikeusministeriön luvalla lainauksia heidän julkaisuistaan, mutta oikeusministeriö ei ole mukana kampanjan toteutuksessa.
Nuorelle
Löydät sivulta keinoja ja työkaluja tunnistaa vihapuhe ja puuttua siihen sekä tapoja auttaa vihapuheen kohteeksi joutunutta.
Lue vihapuheesta ja sen vaikutuksista
Tutustu Älä käännä katsettasi -kampanjaan ja lue lisää vihapuheesta ja sen vaikutuksista ja seurauksista. Löydät sivulta myös faktatietoja.