LASTENSUOJELUN KESKUSLIITTO AMMATTILAISILLE
Tietoa ja koulutusta lasten kanssa työskenteleville
Lapsuudessa luodaan perusta hyvälle elämälle. Koululla, varhaiskasvatuksella, nuorisotyöllä, lastensuojelulla, neuvolalla ja esimerkiksi järjestöjen palveluilla on oma roolinsa lasten hyvinvoinnin vahvistamisessa. Lastensuojelun Keskusliitto tekee työtä lapsen turvallisten kasvuolosuhteiden varmistamiseksi, perheiden tukemiseksi sekä yhdenvertaisten ja laadukkaiden palveluiden toteutumiseksi koko maassa.
TIETOA TÄSTÄ SIVUSTA
Tuemme lasten kanssa työskenteleviä ammattilaisia tarjoamalla heille tietoa ja ajankohtaisia koulutuksia. Tältä sivulta löydät kootusti lasten ja perheiden palveluita koskevat kannanottomme, selvityksemme ja käytännönläheiset oppaamme sekä tietoa järjestämistämme koulutuksista. Keskusliitto järjestää ammattilaisille suunnatut tapahtumat Valtakunnalliset lastensuojelupäivät® sekä Lasten suojelun kesäpäivät.
Tiesitkö?
Lastensuojelu koskettaa Suomessa vuosittain kymmeniä tuhansia lapsia. Ehkäisevällä ja edistävällä työllä vahvistetaan perheiden hyvinvointia ja tuetaan niitä jo varhaisessa vaiheessa, ennen kuin ongelmat kärjistyvät kriisiksi.
20 %
vanhemmista ei tiedä, mistä saa tarvittaessa apua*
*Perheet keskiöön!- hankkeen osallisuusviikon kysely 2020.
79 %
lastensuojelun työntekijöistä kaipaa enemmän aikaa lasten tapaamiseen**
**Kohtaamisia-selvitys
Tutustu Anna ääni lapselle −kampanjaan!
Anna ääni lapselle -kampanja tarjoaa tietoa, materiaalia ja työkaluja alue- ja kuntavaaliehdokkaille sekä kaikille, jotka haluavat vaikuttaa lasten ja nuorten puolesta. Voit myös testata, miten hyvin tunnet lasten tilannetta Suomessa uudessa tietovisassamme. Lue lisää kampanjasivuiltamme!
Tietopaketteja työsi tueksi
Lastensuojelun Keskusliiton selvitykset
Selvityksemme ottavat kantaa moniin lasten parissa työskentelevien ammattilaisten kysymyksiin.
Lastensuojelun Keskusliiton oppaat
Oppaamme tarjoavat käytännöllisiä vinkkejä ja apua työhösi lasten ja nuorten parissa.
Vihapuheen vastainen Älä käännä katsettasi −kampanja
Näin puutut vihapuheeseen!
Vihapuhe on aina otettava vakavasti, eikä sitä tule hyväksyä, sillä se lisää eriarvoisuutta yhteiskunnassa, ja sen keinoin voidaan pyrkiä vaientamaan joitakin ihmisryhmiä. Vihapuhetta ei ole aina helppoa tunnistaa, eikä siihen useinkaan osaa heti reagoida. Sivustolla tarjoamme tietoa, ohjeistuksia ja materiaaleja vihapuheeseen reagoimiseksi. Lue lisää ja tutustu!
Lapsen osallisuus on aikuisen pieniä tekoja
Tutustu osallisuustyökaluun!
Osallisuustyökalu on verkko-opas, joka tarjoaa ohjeita ja käytännön vinkkejä siihen, miten voit työssäsi lastensuojelun parissa edistää lasten osallisuutta helposti. Työkalu kannustaa työntekijöitä huomioimaan työssään pienet osallisuuden kokemukseen vaikuttavat teot ja tarkastelemaan omia toimintatapojaan uusista näkökulmista. Oppaan sisältö on kokemusasiantuntijoiden tuottamaa.
Lue interaktiivinen artikkelimme!
Kokemusasiantuntijuutta pintaa syvemmältä
Miksi lastensuojelun asiakkaat ryhtyvät kokemusasiantuntijoiksi? Millaisia kysymyksiä liittyy kokemusasiantuntijoiden ja lastensuojelun ammattilaisten yhteistyöhön? Kuinka laadukasta ja eettistä kokemusasiantuntijuutta toteutetaan käytännössä? Artikkeli valottaa lastensuojelun kokemusasiantuntijuuden peruslähtökohtia, mutta tarkastelee sitä myös pintaa syvemmältä. Se pyrkii tarjoamaan tietoa kaikille asiasta kiinnostuneille ja arvokkaita näkökulmia toiminnan toteuttajille.
Lue tuore selvitys!
Lastensuojelu asiakkaiden silmin
Lastensuojelu asiakkaiden silmin −selvitys kertoo asiakkaiden ajatuksia lastensuojelun kehitystarpeista ja onnistumisen paikoista. Millainen tuki lastensuojelun asiakkaiden näkökulmasta toimii ja millaiset seikat ovat saaneet aikaan käänteitä huonompaan? Selvityksessä on analysoitu kokemusasiantuntijatietoa yli kymmenen vuoden ajalta. Tutustu selvitykseen!
Kurkista sijaishuollon arkeen!
Näkökulmia sijaishuoltoon −opas
Näkökulmia sijaishuoltoon −opas tarjoaa moninäkökulmaisen lähestymistavan sijaishuollon arkeen sekä antaa ajateltavaa ja pureskeltavaa sijaishuollossa työskenteleville ammattilaisille ja sen järjestämisvastuussa oleville. Kirjoittajilla on lastensuojelutyöstä vankka kokemus, jota hyödyntämällä he käsittelevät teksteissään heille tärkeitä ja tuttuja aiheita. Opas sisältää myös pohdintatehtäviä ja vinkkejä. Tutustu Näkökulmia sijaishuoltoon −oppaaseen! Tilaa myös oppaan kaveriksi työkirja!
Lastensuojelu.info avuksi ammattilaiselle
Lastensuojelu.info on keskusliiton tuottama sivusto lastensuojelusta 10:llä kielellä – myös selkosuomeksi. Sivusto on suunnattu erityisesti maahanmuuttajavanhemmille ja heidän kanssaan työskenteleville.
Millainen on lasten suojelemisen nykytila ja tulevaisuus?
Lastensuojelun Keskusliitto ja Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia selvittivät lastensuojelun ja lasten ja perheiden sosiaalihuollon ammattilaisten näkemyksiä lastensuojelun ja lasten suojelemisen nykytilasta ja tulevaisuudesta. Tutustu myös Lasten suojelemisen nykytila ja tulevaisuus -visuaaliseen tiivistelmään!
Pienten lasten turvallinen osallisuus -julkaisu tukee osallisuustyössä
Pienten lasten turvallinen osallisuus -julkaisu tarjoaa ammattilaisille ja muille lasten kanssa toimiville käytännön keinoja ja työkaluja oman työnsä tueksi. Julkaisun tavoitteena on, että yhä useampi ammattilainen löytäisi keinoja, joilla tukea pienten lasten osallisuutta. Tulosta myös huoneentaulu!
Lähijohtajat mahdollistavat hyvän lastensuojelun – tutustu selvitykseemme!
Lastensuojelun Keskusliiton julkaisu Lastensuojelun mahdollistajat – Selvitys lähijohtamisen sisällöstä ja merkityksestä avaa lähijohtamisen merkitystä ja sisältöä lastensuojelutyössä. Selvitystä varten toteutettiin yhdeksän teemahaastattelua lastensuojelun lähijohtajien kanssa.
Keskeiset selvityksemme ammattilaiselle
Hyvää lastensuojelua, kiitos! -julkaisu
Haluamme lisätä lasten ja perheiden parissa työtään tekevien ammattilaisten ja päättäjien ymmärrystä lastensuojelun nykytilasta, mahdollisuuksista ja kehittämistarpeista. Hyvää lastensuojelua, kiitos! -julkaisusarjan koonti kokoaa yhteen lastensuojelun ammattilaisten, esimiesten ja asiakkaiden näkökulmat.
Kohtaamisia? – lastensuojelun arki työntekijöiden näkökulmasta
Mitä sosiaalityöntekijät ajattelevat lastensuojelun palvelujärjestelmän ongelmakohdista, perheiden tilanteista ja lasten tarpeista? Kohtaamisia-raportti on tehty lastensuojelun asiakastyössä toimivien sosiaalityöntekijöiden kyselyvastausten pohjalta. Lue sosiaalityöntekijöiden näkökulmia selvityksestämme.
Kotoutumisen polku – Ilman huoltajaa tulleiden lasten oikeudet, tarpeet ja palvelut
Kotoutumisen polku -selviyksen mukaan palvelujärjestelmämme ei aina pysty vastaamaan ilman huoltajaa tulleiden lasten oikeuksiin ja tarpeisiin. Miten ammattilaiset näkivät oikeuksien toteutuvan? Katso myös Kotoutumisen polku -selvityksen visuaalinen tiivistelmä.
Keskeiset oppaamme ammattilaiselle
Kaikkein tärkeimmät asiat
Kaikkein tärkeimmät asiat – Nuoren oikeus oikeuksiaan koskevaan tietoon sijaishuollossa -opas kertoo, millainen hänen oikeuksiaan koskeva tieto on nuorelle sijoituksen aikana keskeistä. Opas tarjoaa vinkkejä ja keinoja oikeuksien käsittelyyn aikuisten ja nuorten kesken.
Meidän oma valvontasuunnitelma
Meidän oma valvontasuunnitelma – Opas nuorten osallisuutta tukevaan omavalvontatyöhön lastenkodeissa on käytännönläheinen opas erityisesti sijaishuollon ammattilaisille. Opas auttaa lisäämään nuorten tietoutta omavalvontasuunnitelmasta sekä tekemään siitä heille ymmärrettävämmän.
Myös nämä oppaat löydät julkaisuistamme:
- Näin vaikutan ja viestin lastensuojelusta
- Ei taikatemppuja vaan tukea – Kokemusasiantuntijoiden suositukset lastensuojelun jälkihuollon kehittämiseksi
- Pienten lasten turvallinen osallisuus
- Turvallisesti sijaishuollossa – Väkivaltatyön keinoja lastensuojelulaitoksessa
- Mikä jälki jää? Opas lastensuojelun jälkihuoltotyöhön
- Vammaisen lapsen näkemysten selvittäminen – Opas sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille
Tutustu sivustomme teemoihin!
Politiikka ja yhteistyöLastensuojeluLapsen oikeudet OsallisuusLapsen arki
Lue ainakin nämä
Tuoreimmat tiedotteemme
Tuoreimmat uutisemme
Tuoreimmat lausuntomme ja kannanottomme
Tuoreimmat blogimme
Lisätietoa
Annukka Paasivirta
Johtaja, ohjelma- ja vaikuttamistyö
040 647 2515
Kaisu Muuronen
Erityisasiantuntija, kehittämispäällikkö
050 569 6697
Etsitkö vaikuttamisen välineitä?
Lastensuojelun Keskusliitto tarjoaa päättäjille ja päätösten valmistelijoille tietoa ja työkaluja.
Etsitkö neuvoja perheen arkeen?
Lastensuojelun Keskusliitto tarjoaa tietoa perheille ja perheiden kanssa toimiville.
Etsitkö yhteystietojamme?
Asiantuntijoidemme ja toimistomme yhteystiedot löydät yhteystiedot-sivultamme.