Lastensuojelun Keskusliiton vuosi 2018
Toimintavuonna 2018 Lastensuojelun Keskusliiton hallitus päätti erityisesti vahvistaa lasten ja nuorten osallisuuden toteutumista ja äänen kuulumista. Lasten ja nuorten osallisuuden tulee toteutua eettisesti kestävällä tavalla keskusliiton omassa toiminnassa ja ylipäätään yhteiskunnallisessa päätöksenteossa.
Keskusliittoon rekrytoitiin ensimmäistä kertaa osallisuuskoordinaattori, jonka tehtävä on yhdessä muiden kanssa huolehtia osallisuuteen liittyvien näkökulmien kehittämisestä ja toteutumisesta läpileikkaavasti keskusliiton arjessa.
Toisena uutena avauksena käynnistettiin Lastensuojelun tarinat -työpaja, jossa lapset ja nuoret itse tuottavat ohjatusti tekstejä omista kokemuksistaan lastensuojelun asiakkaina.
Vuoden aikana valmisteltiin monia isoja uudistuksia. Vaikka esimerkiksi sote- ja maakuntauudistukset eivät valmistuneet, edellytti niiden valmistelu monia keskusteluja, puheenvuoroja ja lausuntoja. Keskusliitto on tuonut keskusteluissa esiin systemaattisesti lapsen oikeuksien näkökulmaa.
Suomi on perinteisesti osoittanut vahvaa sitoutumista YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen täytäntöönpanoon. Toimintavuonna iso huoli kohdentui siihen, ettei Suomi ole valtiona hoitanut velvoitettaan raportoida YK:n lapsen oikeuksien komitealle lapsen oikeuksien toteutumisesta.
Keskusliitto on valmistellut omaa vaihtoehtoista raporttiaan, mutta sen viimeistely on sidoksissa valtion raportin valmisteluun.
Lapsi- ja perhejärjestöt ovat olleet aloitteellisia kansallisen lapsistrategian saamiseksi Suomeen. Pirstaleisen ja lyhytjänteisen lapsi- ja perhepolitiikan sijaan tarvitaan lapsioikeusperustaista lapsistrategiaa, joka ohjaisi kaikkea lapsi- ja perhepolitiikkaa pitkäjänteisesti, vakiinnuttaisi lapsivaikutusten arviointia toimintakäytäntöihin ja huomioisi lapsen osallisuuden toteutumisen. Lasten asioiden tulisi levätä leveästi eri toimijoiden harteilla. Oli ilahduttavaa, että valtio käynnisti kansallisen lapsistrategiatyön.
Lastensuojelusta käytiin toimintavuoden aikana vilkasta keskustelua. Keskusliitto osallistui siihen muun muassa käynnistämällä julkaisusarjan, jossa arvioitiin erilaisista näkökulmista, mitä lastensuojelulle kuuluu.
Laadukkaan lastensuojelutyön elementit ovat hyvin tiedossa. Monet uudistukset ja kehittämistoimet ovat vieneet lastensuojelua eteenpäin, ja myönteistä kehitystä on tapahtunut. Silti sekä lapset ja nuoret että työntekijät kokevat liian usein, ettei lastensuojelutyötä voida toteuttaa tarkoituksenmukaisella tavalla.
Valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä tuotiin lastensuojelukeskusteluun lasten ja nuorten osallisuuden lisäksi tärkeä näkökulma: vanhempien kanssa tehtävän yhteistyön merkitys ja mahdollisuudet.
Keskusliitto on olemassa, jotta lapsen oikeudet toteutuisivat yhteiskunnassa täysimääräisemmin. Tämä voi toteutua vain yhdistämällä eri toimijoiden voimia ja osaamista yhteisen päämäärän taakse.
Uudenlainen ajattelu, innovatiiviset toimintatavat sekä pitkäjänteinen kehittämistyö tukevat keskusliiton vaikuttamistyötä ja osaamisen vahvistamista.
Käynnissä olevat koordinaatiohankkeet eli Kaikille eväät elämään ja Perheet keskiöön! Kokoavat yhteen lukuisan joukon järjestöjä parantamaan lasten ja perheiden arkea. Uudenlaista tapaa investoida edistävään ja ehkäisevään työhön edustaa puolestaan Lapset-SIB-hanke, jossa kunnat voivat hyödyntää uudenlaista rahoitusmallia lapsille ja perheille suunnatun tuen järjestämiseksi.
Lastensuojelun Keskusliitto perustettiin aikoinaan myös tekemään kansainvälistä yhteistyötä. Kansainvälisyys on muuttanut muotoaan: pelkästään hyvien käytäntöjen tai tiedonvaihdon vuoksi kansainvälistä yhteistyötä ei kannata tehdä. Sen sijaan on entistäkin tärkeämpää löytää niitä globaaleja ilmiöitä, jotka koskevat meitä kaikkia. Sellaisia ovat ilmastonmuutos, pakolaiskysymykset ja muutokset väestörakenteessa. Näihin liittyvän kansainvälisen yhteistyön tiivistäminen on tärkeää.
Keskusliitolle tärkeä yhteistyötaho on EU-tason vaikuttamistyötä tekevä Eurochild. Sosiaalisten kysymysten painoarvon lisääminen EU-politiikassa on yksi keskusliiton tavoite ja Eurochild toimii tässä vaikuttamistyössä luontevana kumppanina.
Yhteiskunnassa tapahtuvien nopeiden muutosten pyörteissä on entistä tärkeämpää pysähtyä tarkastelemaan, pysyvätkö kaikki muutosvauhdissa mukana ja millaisia vaikutuksia tehdyillä muutoksilla on lapsiin ja nuoriin.
Tulevaisuutta pitää rakentaa ennen kaikkea lapsille ja nuorille – ja ehdottomasti yhdessä lasten ja nuorten kanssa.
Vuosi lukuina
Keskusliitto
Jäsenjärjestöä
Kunta- tai kuntayhtymäjäsentä
Neuvottelukuntaa
Toimikuntaa
Henkilöä töissä keskusliitossa
Viestintä
Julkaisua
Tiedotetta
Verkkosivustoa
Blogikirjoitusta
Lapsen Maailma -lehteä
Uutiskirjettä
Jäsentiedotetta
Kirjan lainausta
Vaikuttamistyö
Kannanottoa
Lausuntoa
Kuulemista
Pidettyä puheenvuoroa
Lehti / asiantuntijakirjoitusta
Vastattua kansalaisyhteydenottoa
Keskustelutilaisuutta
Koulutusta tai seminaaria
Verkostotyö
Ohjausryhmäjäsenyyttä
Kotimaista verkostoa, joissa mukana
Kansainvälistä verkostoa, joissa mukana
Toimisto
Kokousta yhteistyökumppaneiden kanssa
Puutarhajuhlat
Matkalaskua
Kululaskua
Ostolaskua
Myyntilaskua