EU:n laiva kääntyy oikealle – lapsista tulee pitää huolta
EU-vaalien tulokset herättävät huolta tulevaisuudesta, kun oikeiston vahvistuminen asettaa demokratian, ihmisoikeudet ja ympäristön vaakalaudalle. Miten EU:n poliittisen suunnan muutos vaikuttaa lapsiin, nuoriin ja perheisiin?
EU-vaalien tulokset vaikuttavat meihin kaikkiin, vähintään viiveellä. Siirtyminen lähemmäksi oikeaa äärilaitaa huolestuttaa monia demokratian ja oikeusvaltioperiaatteen ja ihmisoikeuksien sekä ympäristön kannalta. Vaikkei äärioikeiston nousu ollutkaan aivan pelättyä tasoa ja maltilliset ryhmittymät säilyttivät enemmistön, on muutosta odotettavissa. Poliittisia lehmäkauppoja tullaan tekemään, jotta maltillisten von der Leyen saadaan valittua uudelleen puheenjohtajaksi ja uusi komission ohjelma laadituksi.
Useissa jäsenmaissa suunta on kääntynyt oikealle, mikä vaikuttaa viiveellä myös EU-politiikkaan. Kahden suurimman maan äärioikeiston menestys tulee jättämään jälkensä. Ranskassa vaalituloksen vaikutukset tuntuivat heti, kun presidentti hajotti parlamentin. Ennenaikaiset kansalliset vaalit voivat johtaa Le Penin puolueen vaalivoittoon. Myös Saksassa tyytymättömyys nykyiseen kansleriin nostaa äärioikeiston kannatusta.
Keskustelu kiinnittyy nyt niin tiiviisti turvallisuuteen, että kaikkein tärkein on vaarassa unohtua: äärioikeisto ja sen kanssa mahdollisesti liittoutuvat populistiset oikeistopuolueet eivät pidä välttämättöminä kiireellisiä toimia ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Lapsille ja nuorille ilmasto ja ympäristö on kuitenkin kohtalonkysymys (tietoanuorista.fi), ja myös YK:n lapsen oikeuksien komitea tunnistaa ilmastokriisin vahvasti lapsenoikeuskysymykseksi (lapsenoikeudet.fi).
Lapset ja ympäristö tarvitsevat huomiota sodankin keskellä
EU:n politiikan ytimessä on talous ja nykyään yhä vahvemmin myös maahanmuutto. Näillä alueilla EU:lla on toimivaltaa, toisin kuin lasten suojelussa. Komissiolta on kuitenkin tullut aloitteita ja suosituksia lasten suojelemiseksi, tuorein tänä vuonna (europa.eu). Aloite kokoaa yhteen toimia, jotka vahvistavat lapsen oikeutta suojeluun, etenkin suojeluun väkivallalta ja se on osa eurooppalaista lapsitakuuta (europa.eu). Nyt olisi aika konkretisoida suosituksia toimenpiteiksi, esimerkiksi rahoituskanavien kautta.
Nyt lapset tarvitsevat entistä enemmän puolestapuhujia, sillä Venäjän hyökkäyssota nosti turvallisuusasiat keskiöön. Huomio kiinnittyy koviin asioihin, jolloin myös arvot kovenevat. Toivoakin Euroopassa kuitenkin on. Kaikkialla äärioikeisto ei menestynyt. Joissain maissa nähtiin kaipuuta muutokseen populistien nihilistiselle tai vaihtoehdottoman talouskurin politiikalle. Suomessa tämä kanavoitui yllättävään ja ennätykselliseen vasemmistoliiton menestykseen, puolueen aktiivisen ja vahvasti argumentoivan puheenjohtajan vanavedessä.
Millaista lapsipolitiikkaa suomalaiset parlamentaarikot sitten edustavat? Vaalivoittajista kokoomus sai neljännen paikan. Henna Virkkunen sai rinnalleen Mika Aaltolan, Pekka Toverin ja Aura Sallan. Virkkusta veikkaillaan komissaariksi, jolloin yllättäen varasijalle joutunut kokenut Sirpa Pietikäinen nousisi parlamenttiin. Puolueen vaaliohjelmassa ei ole mainintaa lapsista, nuorista, perheistä tai köyhyydestä. Sosiaaliturvanäkemykset ovat luonnollisesti linjassa hallitusohjelman kanssa, korostaen yksilön vastuuta itsestään tulonsiirtojen sijaan. Kokoomus ja sen ehdokkaat keskittyvät EU:n päätäntävallassa oleviin teemoihin, talouteen ja turvallisuuteen, ja kolmantena tulevat ilmasto- ja ympäristökysymykset, joissa korostetaan kansallista liikkumavaraa.
Yllätysvoittaja vasemmistoliitto sai kolme paikkaa entisen yhden sijaan. Puolue haluaa vähentää köyhyyttä, erityisesti lapsiköyhyyttä, joskaan lapsitakuuseen sitoutumista ei mainita erikseen. Korostetaan jäsenmaiden yhteistä vastuuta aiheuttamiensa ilmastovaikutusten korjaamisessa ja kehittyvien maiden tukemisessa. Puolue olisi valmis myös huolehtimaan turvapaikanhakijoista, vastoin yleisesti kasvavaa maahanmuuttovastaisuutta ja vaatimuksia turvapaikkapolitiikan kiristämisestä entisestään. Nuorten osallistumismahdollisuuksia korostetaan, ja nuoret puolue ilmeisesti saikin vaaliuurnille.
Ilmastonmuutoksen torjunta tarvitsee puolustajia
Vasemmistoliiton uusilla edustajilla – Anderssonin lisäksi Jussi Saramolla ja Merja Kyllösellä – onkin kädet täynnä työtä, sillä he ovat osa parlamenttiryhmää, jossa suhtautuminen ilmasto- ja ihmisoikeuskysymyksiin on paikoin kovin erilaista. Ympäristön puolustajia tarvitaan erityisesti siksi, että vihreät menettivät kannatusta Euroopassa. Kannatuksen roimasta laskusta huolimatta Suomen vihreät säilyttivät kaksi paikkaansa. Heidän panoksensa on nyt Ville Niinistön ja uutena aloittavan Maria Ohisalon harteilla tuotteliaan ja painoarvoa myös varapuheenjohtajana saaneen Heidi Hautalan jäädessä pois. Vihreiden ohjelmasta löytyy myös lapsispesifejä tavoitteita varhaiskasvatuksesta ja paperittomien lasten koulunkäyntimahdollisuuksista digitaalisen ympäristön turvallisuuteen.
Sosiaalidemokraatit säilyttivät kaksi paikkaansa, parlamentissa jatkaa Eero Heinäluoma ja aloittaa Maria Guzenina. Demarit haluavat jatkaa eurooppalaisen lapsitakuun toimeenpanoa ja kannustaa nuoria demokraattiseen vaikuttamiseen. Lapsia ja vähemmistöjä halutaan suojella väkivallalta ja häirinnältä. Vaaliohjelma myös vaatii pitämään kiinni vuoden 2050 hiilineutraaliustavoitteesta, ja tämä tavoite toistuu myös niin vaalivoittajien kuin keskustankin ohjelmissa.
Keskusta säilytti myös kaksi paikkaansa, ja Elsi Kataisen kanssa uutena aloittaa Katri Kulmuni. Keskustan ohjelmassa ei löydy mainintoja lapsista, perheistä tai köyhyydestä. Nuorten työttömyydestä ja syrjäytymisestä sen sijaan kannetaan huolta. Vastoin mielipidemittauksia myös RKP säilytti paikkansa, ja Anna-Maja Henriksson siirtyy kotimaan politiikan kiemuroista ja hallitusvastuusta eurooppalaisiin pöytiin.
Perussuomalaiset menettivät toisen paikkansa, ja heidän uusi edustajansa on Sebastian Tynkkynen. Puolueen ohjelmassa ei ole mainintaa lapsista, nuorista, perheistä tai köyhyydestä. Keskeisiä tavoitteita on kansallisen päätösvallan turvaaminen yhteisten linjausten sijaan, talouskuri ja maahanmuuton torjunta.
Lisää aiheesta:
Lapsi- ja perhejärjestöjen kannanotto: Euroopan unionin on turvattava lasten tulevaisuus
Eurovaalit blogissa:
Osa 1: EU vahvistaa linnoitustaan – yhteinen turvapaikkapolitiikka on paketissa
Osa 2: Euroopan unionin on aktiivisesti torjuttava lapsiköyhyyttä
Osa 3: Euroopan unionin ilmastotyö on lasten ja nuorten tulevaisuuden tae
Osa 4: Euroopan unionin on tärkeää panostaa toimiin, joilla voidaan edistää lapsen oikeutta suojeluun
Osa 5: Turvallinen lapsuus on jokaisen lapsen oikeus, myös verkossa
Kommentit (0)