Harrastusmestari auttaa löytämään liikunnan ilon
Koronavirus sulki harrastukset ja vapaa-ajanviettopaikat. Miten toimii tässä tilanteessa hanke, jonka tarkoituksena on saada pienperheiden lapset harrastamaan? Eriarvoisuutta vähentävän Kaikille eväät elämään -ohjelman vierailijablogissa kirjoittaa harrastusmestari Ville Anttonen Pienperheyhdistyksestä.
Autan työssäni pienperheiden lapsia löytämään ja aloittamaan harrastuksen. Ilokseni olen saanut työhön avukseni Job’din kautta nuoria harrastusapulaisia, joiden kanssa olemme voineet auttaa monia perheitä! Kurjaa, että koronavirus haastaa toimintaamme juuri, kun pääsimme siinä hyvin vauhtiin.
Onko vallitseva tilanne uhka vai mahdollisuus?
Hankkeessani on mukana pienperheiden alakouluikäisiä lapsia, joille harrastuspaikkojen sulkeutuminen toistaiseksi on kova paikka. Samaan aikaan osa lasten vanhemmista on yhteiskunnan toiminnan kannalta välttämättömissä päiväkodeissa, sairaaloissa tai hoitopaikoissa töissä. Arjen yhteensovittaminen erityisoloissa on enemmän kuin iso haaste näille perheille. Tämä tilanne haastaa myös omaa ammattitaitoani harrastusmestarina: miten voisin olla perheiden tukena juuri nyt?
Ei valiteta, vaan vastataan haasteeseen sosiaalinen media pelikaverina. Laitan joka arkipäivä asiakkaanani oleville lapsille videohaasteen. Videon tarkoituksena on haastaa heidät kokeilemaan rohkeasti uusia asioita. Lasten vanhemmille teen oman päivittäisen pienen treeniohjelman, jonka kuvaan heille videolle, joita he voivat kommentoida. Luomme haasteellisessa tilanteessa uusia toimintatapoja ja kohotamme yhteishenkeä. Odotan jo tämän päivän videohaasteen tekemistä ja sitä, että saan tsempata vanhemmat mukaan.
Toivottavasti kaikki pysyvät matkassa mukana. Monissa liikuntahankkeissa on nimittäin Helsingin liikkumisohjelman mukaan havaittu, että tällaiset toimenpiteet tavoittavat usein ne, jotka muutenkin ovat liikunnallisia. Lisäksi valitettavan usein liikkumisen lisääntyminen arjessa lakkaa, kun intervention toiminta päättyy. Haluan, että omien asiakkaideni kanssa ei nyt poikkeustilanteessa käy näin.
Aika, harrastukset ja arki ennen koronavirusta
Kaikille eväät elämään -ohjelman selvityksen mukaan lähes neljä viidestä suomalaisesta näkee, että yhteiskunnan tulisi tarjota mahdollisuus ainakin yhteen harrastukseen vähävaraisten perheiden lapsille. Mutta kuka harrastuksen oikeasti tarjoaa perheille? Esimerkiksi Helsingissä Easy Sport tarjoaa ilmaisia harrastuksia lapsille. Lapsen pitäisi kuitenkin ensiksi innostua harrastuksesta ja jonkun pitäisi viedä hänet paikalle.
Valitettavan usein pienperheiden arki on kiireistä ja kuormittunutta, sekä perheillä on taloudellisia haasteita. Joskus vanhemmalla ei itsellään ole kokemusta harrastamisesta, mikä myös vaikuttaa siihen, osallistuvatko perheen lapset harrastuksiin. Joskus kuormittuneen arjen pyörteissä lasten harrastusjärjestelyt voivat olla yksinkertaisesti liikaa. Vanhemmat tarvitsevat kannustusta, jotta lapsi pääsee harrastamaan ja kokemukseni mukaan myös vanhempi tarvitsee tukea omasta hyvinvoinnistaan huolehtimiseen. Toivottavasti tulevaisuudessa perheiden tukena voisi olla useampia harrastusmestareita.
Aikana ennen koronavirusta saimme hankkeessamme ratkaistua lasten kuljetukset harrastuksiin Job’d-harrastusapulaisten avulla. Harrastusapulainen hakee lapsen kotoa ja vie harrastuspaikalle. Joskus hän myös harrastaa yhdessä lapsen kanssa. Harrastusapulaiset ovat upea innovaatio, jolla voidaan poistaa tulevaisuudessa ainakin pääkaupunkiseudulla pienten lasten harrastamisen logistiset esteet.
Tässä erään harrastusapulaisen kommentti työstään:
Työni auttaa lasta ja hänen äitiään paljon. Yksinhuoltajaäiti on iltatöissä, eikä lapsella ole ilmeisesti kauheasti ystäviä, joiden kanssa voisi käydä esimerkiksi uimassa. Olen huomannut, kuinka lapsi nauttii siitä, ettei hänen tarvitsen mennä uimaan yksin. Kotonakaan ei olisi seuraa äidin ollessa myöhään töissä. Lapsi laittelee viestejä minulle jo muutamaa päivää ennen, että kai me ollaan menossa uimaan. Sen myötä olen jo entistäkin enemmän tajunnut sen, että kuinka tärkeää työtä oikein teen!
Työ perheiden ja harrastamisen mahdollistamisen parissa jatkuu. Mutta ensiksi kukistetaan yhdessä koronavirus pitämällä huoli itsestä ja läheisistämme.
Ville Anttonen
harrastusmestari
Minullakin on kerrottavaa – harrastuksesta sisältöä ja iloa lapsen elämään -hanke, Pienperheyhdistys ry
Kaikille eväät elämään -avustusohjelma vähentää eriarvoisuutta. Ohjelmassa on mukana 23 lasten, nuorten ja lapsiperheiden parissa työskentelevän järjestön kehittämishanketta ja Lastensuojelun Keskusliitto koordinoi sen toteuttamista. Ohjelmaa rahoittaa STEA. Julkaisemme blogissamme ohjelmahankkeiden työntekijöiden tai muuten niiden toiminnassa mukanaolevien ihmisten kirjoituksia eriarvoisuudesta.
Kommentit (0)