Huoltajan selviytymisopas koronaviruskaranteeniin ja kotiopetukseen
Lastensuojelun Keskusliiton tuoreet kotiopettajat ja muut asiantuntijat kokosivat parhaat vinkkinsä ja linkkinsä huoltajien selviytymiseksi poikkeusajassa.
Elämme aikoja, joista jää jokaiselle nykylapselle elämänmittainen muistikuva. Ehkä vielä vanhoina, tutisevina mummoina ja pappoina he kertovat tuleville sukupolville ajasta, jolloin koronavirus sulki Suomen.
Huoltajille aika on tuonut eteen uusia kasvatushaasteita: miten rauhoittaa lasta hänen peloissaan, miten varmistaa hyvät ja terveelliset elämäntavat karanteenioloissa, miten opastaa lasta tunnistamaan oikea uutisointi vääristellystä ja miten toimia lapsen tukena kouluasioissa? Mutta myös: miten selvitä kotiopetuksesta menettämättä omia hermojaan?
Kriisitilanteessakin lapselle on tärkeää, että säännöllinen päivärytmi, tutut rutiinit ja mielekäs tekeminen ovat tasapainossa. On hyvä heittäytyä lapsimukavuusalueelle, kun elämää säännöstellään aikuisten toimesta isosti. Läksyhetket majassa, liikkatunnit aarrejahdissa ja köksäntunnit koko perheen kesken voivat auttaa siinä, että karanteeniaikaa muistetaan jälkikäteen myös lämmöllä.
Toisaalta huoltajien on hyvä muistaa, että kotiopetus ei ole lähtökohtaisesti heidän tehtävänsä, vaan virallinen ohjaus tulee edelleen koululta. Monilla aikuisilla on huolia kannettavanaan ja usein vaativia työtehtäviä, joista pitää suoriutua. Huonoa omatuntoa tai stressiä ei kannata ottaa, sillä nyt on tärkeintä huolehtia kaikkien jaksamisesta ja hyvinvoinnista. Selkeä rytmi auttaa silti aikuisiakin hoitamaan muita velvollisuuksiaan ja rauhoittamaan aikaa omaan työntekoon.
Lastensuojelun Keskusliiton tuoreet kotiopettajat ja muut asiantuntijat keräsivät alle parhaat vinkkinsä ja linkkinsä huoltajien selviytymiseksi poikkeusajassa.
Tauota työskentelyä, älä luovu väli- tai liikuntatunneista!
Erään yläasteikäisen arvio kuului: nyt ei sitten pidetä musiikin, kuviksen tai liikunnan tunteja. Väärin! Liikunta ja taideaineet nousevat olennaisen tärkeään rooliin, kun ollaan neljän seinän sisällä lähes 24 tuntia vuorokaudessa. Ilman ulkona liikkumista lapsen energiatasot nousevat ylikierrosten tasolle, mikä johtaa myös etätyössä olevien huoltajien mielenterveyden vaarantumiseen.
Hyväksi jo havaittuja käytäntöjä ovat yhteisesti sovitut ”välitunnit” sekä lenkit tai pallopelit perheen kesken. Näidenkin toteutuksessa tulee muistaa etäisyys muihin sekä se, että vältetään yli kymmenen hengen kokoontumisia. Moni liikuntapaikka on avannut verkkokursseja vapaaseen käyttöön. Esimerkiksi Neuvokas Perhe tarjoaa olohuonesirkuksessaan asioita, joita lapsi ja aikuinen voivat tehdä yhdessä – ihan hallittuna sirkuksena.
Eräässä karanteeniperheessä teknistä työtä on tehty innovatiivisesti, kun teini on mitannut ja piirtänyt huoneensa pohjapiirustuksen, johon suunnitella omaa unelmahuonetta. Hyvä projekti, johon saa kulumaan vaikka koko karanteeniajan! Ajankohtainen askarteluvinkki on myös tämä: tyhjistä vessapaperirullista saa askarreltua vaikka mitä 😉 Ideoinnin aarreaitta tätäkin tarkoitusta varten löytyy Pinterestistä.
Kulttuuriin voi tutustua esimerkiksi Kansallisteatterin Peppi Pitkätossu –baletin taltioinnin kautta.
Köksää!
Etätyössä kiireen keskellä saattaa ruoanlaitto tuntua raskaalta. Nyt voi olla hyvä hetki panostaa sekä kotitaloustaitojen opetteluun että yhdessä kokkaamiseen. Ruoanlaitto yhdessä lisää yhteenkuuluvuutta ja vahvistaa perhesuhteita. Sen avulla on myös mahdollista oppia paljon: kemiaa, matematiikkaa, vuorovaikutustaitoja ja vaikka ympäristö- ja ilmastoasioita.
Ruoka maistuu usein lapsille paremmin, jos he osallistuvat itse sen suunnitteluun. Hauska idea on kerätä käytetyt reseptit talteen ja koostaa niistä teidän perheen oma keittokirja. Isommat lapset voivat hyvin valmistaa lounaan tai iltaruoan koko perheelle ja suunnitella vaikka koko viikon ruokalistan raaka-aineineen. Blogit, Youtube ja Pinterest ovat täynnä toinen toistaan herkullisempia ohjeita. Marttojen Pikkukokki-sivusto tarjoaa sekä tehtäviä että reseptejä.
Tutustukaa kokki Pipsa Hurmerinnan Keittiökemiaa -sarjaan Youtubessa ja opetelkaa, miksi leipätaikinaa pitää vaivata tai miksi valkuainen ei vaahtoudu. Ruokatutka.fi -sivustolta löytyy valtava määrä ruokaan liittyviä tehtäviä, vinkkejä ja reseptejä, jotka on helppo toteuttaa kotioloissa. Ruokatutkan Tube-kanavalla muun muassa tubettaja Pinsku ystävineen kokeilee niin uusia reseptejä kuin järjestää kokkisota-kilpailuja.
Kun on rankka paikka, ei valmisruokien ja säilykkeiden käyttöä pidä väheksyä – ne voivat tarjota uupuneelle aikuiselle juuri sen pienen hetken lisää, joka on jaksamisen kannalta välttämätön. Kirjailija Sofi Oksasen Instagramissaan vetämässä koronakeittiössä kokkaillaankin säilykkeistä, kuten säilykemaidosta ja tonnikalasta. Mikä mahtavinta, Sofi myös tarjoaa apuaan alakoululaisille kirjallisuuteen liittyvissä koulutehtävissä!
Vinkkejä ja linkkejä opetukseen
Facebookiin on jo ketterästi perustettu huolestuneita huoltajia varten Etäopiskelu kotona – vinkkejä ja tukea alakoululaisten vanhemmille -ryhmä. Sieltä löytyy paitsi uusimmat vinkit, myös kannustusta ja vertaistukea.
Lapsen oikeuksien viikon materiaaleissa kahdelta edelliseltä vuodelta löytyy paljon käyttökelpoista myös kotiopetuksen lisätehtäviksi. Osa materiaaleista toimii sellaisenaan ja osa vaatii soveltamista.
Jo melkeinpä klassikoksi muodostunut Lukimat Ekapeli on eskari-ikäisille, esikoululaisille ja ekaluokkalaisille hauska ja hieno peli, jonka avulla luku- ja kirjoitustaito kehittyvät kuin huomaamatta. Peli löytyy myös sovelluskaupasta ja sitä voi pelata puhelimella tai tabletillakin.
Myös Yle Areena ja Oppi ja Ilo tarjoavat hyviä opiskelumateriaaleja.
Olipa kerran…
Kun kirjasto on suljettu, apua löytyy verkosta, myös ilmaiseksi. Iltasatu.org on maksuton ja kaikille avoin foorumi, johon kootaan tekijäoikeuksista vapautuneita suomenkielisiä klassikkosatuja, mutta mukana on myös uusia teoksia mm. Paula Noroselta ja Timo Parvelalta. Satuja voi lukea selaimessa tai ladata e-kirjoina.
Monet kirjastot, kuten pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastot ja Pirkanmaan PIKI-kirjastot tarjoavat mahdollisuuden lainata e-kirjoja ja e-äänikirjoja omilla tunnuksilla kirjautumalla.
Mennäänkö museoon?
Museot menivät myös kiinni, mutta ei hätää! Museot ympäri maailmaa tarjoavat virtuaalikierroksia. Merille ei ehkä pääse, mutta Merikeskus Wellamoon Kotkaan sijoitettuun jäänmurtaja Tarmoon voit sukeltaa 360-virtuaalikierroksella, jolla pääset tutustumaan tiloihin myös kannen alla. Tiedätkö esimerkiksi, mikä edes on donkeymiehen hytti? Ilmailunnälkää helpottaa pyrähdys Ilmavoimamuseossa Tikkakoskella.
Luonto on edelleen meidän kaikkien saavutettavissa, paitsi sairaana tai karanteenissa. Silloin ulkoilun tarvetta helpottavat Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen ja Luonto-Liiton lastensivut, joiden lepakko-osuudessa ohjeet mm. lepakko-origamin, -mobilen ja -pöntön tekemiseen.
Bonus: miten kannustaa ja motivoida?
Suomen partiolaiset ovat koonneet ohjelman, jota voi partion ollessa katkolla noudattaa etänäkin. Ei-partiolaisetkin voivat koota linkeistä kotona tehtäviä suorituksia, joita voi jakaa kuvina ja videoina.
Erään työntekijämme perheessä lapsille tehtiin omat paperiset Wilmat, johon kerätään vain onnistumisia päivän mittaan. Tietystä määrästä onnistumisia saa sitten palkinnon.
Ja lopuksi: me Lastensuojelun Keskusliitossa haluamme muistuttaa vastuuaikuisia myös ottamaan itselleen hetken aikaa ja tarjoamme sitä ajatellen maksutta luettavaksenne Lapsen Maailma -lehden tuoreimman numeron verkkoversion. Lehden voit lukea tästä linkistä.
Päivitetty 19.3.: päivitetty kohtaa, jossa mainitaan ulkoilu kavereiden kanssa. Pääministeri Sanna Marinin 19.3. tekemän linjauksen mukaan lasten ja nuorten tulisi välttää myös pallopelejä ja kavereiden tapaamista yli kymmenen hengen porukoissa.
Kommentit (0)