Hyppää sisältöön

Kaikkien perheiden paikka? 

Lapsen arki
Osallisuus
Blogit
10.1.2025
Kaikkien perheiden paikka? 

Perheiden kohtaamispaikat ovat tärkeä osa yhteiskunnan tukiverkkoa erityisesti pienten lasten vanhemmille. Ne ovat paikkoja, joissa perheet voivat tavata toisiaan ja saada vertaistukea, jakaa kokemuksiaan sekä saada tarvittaessa tukea ja apua arjen haasteisiin. Kohtaamispaikkojen tulisi olla paikkoja, joissa jokainen lapsi, vanhempi ja perhe omine erityistarpeineen voi kokea olevansa osa yhteisöä ja kuuluvansa joukkoon.

Tämä ei kuitenkaan aina toteudu ja siksi onkin olennaisen tärkeää vahvistaa kaikkien lapsiperheiden mahdollisuuksia osallistua kohtaamispaikkojen toimintaan. Yhdenvertaisuus ei ole mielipidekysymys, vaan palvelut kuuluvat kaikille perheille, myös erityisryhmille, vähemmistöille ja monimuotoisille perheille. Kun kiinnitämme huomiota saavutettavuuteen, esteettömyyteen sekä positiivisen erityiskohtelun ja kohtuullisten mukautusten mahdollisuuksiin säännöllisenä ja jatkuvana toimintana, edistämme kestävällä tavalla palveluiden yhdenvertaisuutta.

Uudistettu työkalu huomioi saavutettavuuden

Saavutettavuus, esteettömyys ja yhdenvertaisuus eivät aina tarkoita suuria taloudellisia panostuksia, vaan usein kyse on ajattelutavan ja asenteiden muutoksesta. Kyse on myös niiden esteiden poistamisesta, jotka vaikuttavat ihmisten mahdollisuuksiin osallistua toimintaan yhdenvertaisesti. Tätä voidaan edistää ennakoinnilla ja erilaiset näkökulmat huomioonottavalla suunnittelulla.

Tämä mielessämme uudistimme itse- ja vertaisarvioinnin työkalun Kaikkien perheiden paikka. Työkalu tukee kohtaamispaikkatoimijoita ottamaan nykyistä paremmin huomioon perheiden monimuotoisuuden, sekä toiminnan saavutettavuuden ja esteettömyyden. Lisäksi halusimme tarjota toimijoille konkreettisia vinkkejä ja välineitä siihen, miten toiminnasta voidaan tehdä esteettömämpää ja saavutettavampaa ja näin edistää parempaa perhearkea ja voimavaroja ihan kaikille perheille.

Keskiössä kohtaaminen, perheiden ohjaus ja viestintä

Yhdeksi isoimmaksi saavutettavuutta edistäväksi tekijäksi nousi kohtaamisen, kuulemisen ja vuorovaikutuksen tärkeys. Uudistettu työkalu pyrkii kiinnittämään huomiota siihen millaisilla tuntosarvilla ja herkkyyksillä kohtaamispaikan ammattilaiset, vapaaehtoiset ja perheet, niin lapset kuin aikuiset asettuvat suhteessa toisiinsa ja miten erilaisten osallistujien toimijuutta ja toimintamahdollisuuksia voidaan tukea. Näihin asioihin keskittymällä välitämme tunnelmaa, että jokainen on arvokas, tärkeä ja tervetullut juuri sellaisena kuin on.

Työkalun nimi ”Kaikkien perheiden paikka” nostaa esille viestin, että kohtaamispaikkatoiminta on tarkoitettu kaikille perheille ja sen eteen tulee tehdä tekoja.

Pohdimme paljon myös sitä, miten saamme toimintaan mukaan myös ne perheet, jotka eivät vielä ole löytäneet, tai heitä ei ole osattu ohjata kohtaamispaikkoihin. Tunnistimme mm. tarpeita tiedon ja tietoisuuden vahvistamiselle, perheiden ohjaukselle ja viestinnälle. Ei riitä, että kerromme kohtaamispaikkojen olevan avoimia kaikille perheille, vaan meidän tulee kertoa mitä se arjessa ja tekoina tarkoittaa. Tämän pohdintaa auttaa uudistetun työkalun arviointikriteerit liittyen mm. kohtaamispaikan kielellisen ympäristöön ja toiminnasta viestimiseen.

Valjasta verkostosta löytyvä asiantuntijuus ja uskalla oppia!

Uudistustyön ja ajattelun rikastamiseen osallistui laaja joukko erilaisia toimijoita ja erilaisia näkökulmia edustavia tahoja, niin saavutettavuuden ja esteettömyyden kuin kohtaamispaikkatoiminnan asiantuntijoita – kiitos teille jokaiselle arvokkaasta panoksestanne!

Yhteisen kehittämistyön lopputuloksena syntyi työkalu, joka huomioi kohtaamispaikkatoiminnan moninaisuuden ja toimintojen erilaiset reunaehdot. Samalla se haastaa meistä jokaista pohtimaan, millaisin teoin voimme erilaisissa kohtaamispaikoissa konkreettisesti edistää yhdenvertaisuutta.

Kannustammekin jokaista kohtaamispaikkatoimijaa ottamaan uudistetun työkalun käyttöönsä niin oman pohdinnan kuin toiminnan kehittämisen tueksi. Esteettömän, saavutettavan ja yhdenvertaisemman kohtaamispaikan edistäminen alkaa halusta oppia uutta ja ensimmäisestä teosta. Jokainen otettu askel, isompi ja pienempi on yhtä arvokas.

Tutustu uudistettuun työkaluun julkaisussa Perheet keskiöön!: Kaikkien perheiden paikka -arviointityökalu

Kirjoittajat:

Kaisu Muuronen
Kehittämispäällikkö, Perheet keskiöön -toiminta, Lastensuojelun Keskusliitto

Kirsti Kostamo-Kleemola
Hankekoordinaattori, Mukana muutoksissa -hanke, Vamlas sr

Anu Hämäläinen
Aluekoordinaattori, Mukana muutoksissa -hanke, TATU ry

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sulje