Kokemus asiantuntijuutena – mitä se on?
Kokemusasiantuntijoista puhutaan paljon sosiaali- ja terveysalalla. Myös media janoaa kokemusasiantuntijoita kertomaan tarinaansa vaikeista elämäntilanteistaan. Mikä lopulta on kokemusasiantuntijoiden rooli asiantuntijoina?
”Tuntui, että istun vain näön vuoksi tuolissa sen päättävän pöydän ympärillä”, kuvaili eräs kokemusasiantuntijana toimiva kokemusasiantuntijatoiminnan haasteita. Vaikka kokemusasiantuntijuutta hehkutetaan, niin silti todellisuus on välillä edelleen vähemmän ruusuista. Kokemusasiantuntijan kommentit saatetaan ohittaa tai hänelle voidaan antaa lupa olla eri mieltä vain tiettyyn määriteltyyn rajaan saakka. Toisaalta kerrottua kokemusta tai kokemusasiantuntijan rohkeutta voidaan ihastella ja kannustaa, mutta se ei johda mihinkään konkreettiseen muutokseen.
Kokemusasiantuntijoiden asiantuntijuuden vahvistaminen olikin yhtenä tarkoituksena 13.11. järjestetyssä Kokemus asiantuntijuutena -seminaarissa, jonka ohjelman toteutuksesta vastasivat muutaman Kaikille eväät elämään -avustusohjelmaan kuuluvan hankkeen kokemusasiantuntijat. Jo tilaisuutta ennen tuli itselleni olo, että nyt olemme kokemusasiantuntijuuden eteenpäin viemisessä oikealla tiellä. Minua nimittäin lähestyi toimittaja, joka olisi halunnut haastatella kokemusasiantuntijoitaan kokemuksista lastensuojelun asiakkaana. Valitettavasti hyvin usein mediassa kokemusasiantuntijan rooliksi jääkin tarinan kertominen – ei asiantuntijana toimiminen.
Seminaarin puheenvuoroissa nousi esiin useasti juuri asiantuntijuuden painottaminen. Jos kokemusasiantuntija halutaan ottaa mukaan, on hänellä oltava samat mahdollisuudet puhua ja vaikuttaa kuin muillakin. Sama koskee myös palkkioita. Jos kokemusasiantuntijalta edellytetään asiantuntijatyötä, kuten puheenvuoroa tai palveluiden kehittämiseen osallistumista, niin siitä kuuluu myös maksaa palkka tai palkkio aivan kuten muillekin. Leffaliput, lounas tai vastaava ei vielä riitä.
Puhuttiin päivän aikana kokemuksestakin. Erityisesti tämä nousi esiin eettisissä pohdinnoissa. Kokemusasiantuntijoilla on asiantuntijuuden takana kokemus, joka yleensä on negatiivinen tai ainakin haastava. Tällöin on tärkeää, että myös kokemusasiantuntijan kanssa toimivat eivät vain vahvista negatiivista tarinaa, tai jopa rakenna kokemusasiantuntijan identiteettiä negatiivisen kokemuksen pohjalle. Ja vaikka kokemusasiantuntija täytyykin ottaa mukaan tasavertaisena muiden kanssa, ei tämä tarkoita täyttä kritiikittömyyttä hänen sanomisilleen.
Itselleni päällimmäisenä päivästä jäi mieleen se, että kokemusasiantuntijoiden pohdinnat olivat aivan samanlaisia kuin monen muun alan ammattilaisen. Vaikka kenttä on vielä hajanainen ja kokemusasiantuntijuus voi olla hyvin moninaista, tulee myös heitä kohdella asiantuntijoina.
Kokemusasiantuntijat ansaitsevat omat ammattilaisseminaarinsa Sosiaalialan asiantuntijapäivien ja Valtakunnallisten lastensuojelupäivien tapaan. Myös muiden ammattilaisten ja median tulisi nähdä kokemusasiantuntijat myös asiantuntijoina – ei ainoastaan kokijoina.
Kokemus asiantuntijuutena -seminaari järjestettiin Kuntatalolla 13.11.2019. Seminaarin puheenvuoroista osa tulee katsottavaksi Kunta.tv:hen . Kaikille eväät elämään -avustusohjelman tekemä video Mitä kokemusasiantuntijuus on? Katsottavissa You Tubessa.
Kommentit (0)