”Kun susta tuntuu, että sun puolella ei ole kukaan” – Tarinoita lastensuojelusta
Oli kuulas marraskuun iltapäivä. Kymmenen jännittynyttä nuorta istui Lastensuojelun Keskusliiton isossa salissa, jossa entisten puheenjohtajien muotokuvat katselivat juhlallisina seiniltä. Avattiin läppärit, sillä tänään oli tarkoitus kirjoittaa. Avata sielunsa ja historiansa, muuttaa ne sanoiksi ja lauseiksi ja jakaa ne tuntemattomien kanssa.
Tarina voi avata ikkunan toisen ihmisen todellisuuteen. Siksi me Lastensuojelun Keskusliitossa laitoimme viime vuoden lopulla päät yhteen kirjailija, elokuvantekijä Elina Hirvosen kanssa ja kutsuimme kirjoittamistyöpajaan nuoria, joilla on omakohtaista kokemusta lastensuojelusta. Työpajan tavoitteena oli sekä antaa eväitä kirjoittamisesta innostuneille nuorille omaan kirjoittamistyöhönsä että tuottaa tekstejä lastensuojelua käsittelevään kirjaan sekä siihen pohjautuvaan televisio- tai nettisarjaan. Tahdomme yhdessä avata ikkunoita lastensuojeluun.
Avuksi tähän työhön saimme rohkeita, upeita, luovia nuoria, jotka avasivat meille maailmaansa. Kasvaminen ei ole koskaan helppoa, ja erityisen vaikeaa se on silloin, kun koko maailma ympärillä tuntuu menneen sekaisin ja ainoa, johon voi luottaa, on sosiaalityöntekijä, joka hänkin saattaa vaihtua toiseen koska tahansa. Nuoruus on silti aina nuoruutta, kipuineen, iloineen, suruineen ja pelkoineen. Nuoruus myös lastensuojelussa on ensisijaisesti nuoruutta, ei lastensuojelua.
Rakkaat pienet minät
Marraskuun kirjoittamistyöpajan osallistujat pitivät työskentelyä Elina Hirvosen kanssa innostavana ja arvokkaana. Tunnelma työpajoissa oli luottamuksellinen ja jokainen sai kirjoittaa omalla tavallaan – tai olla vaikka kirjoittamatta. Myös me keskusliiton edustajat kirjoitimme mukana läppärit ropisten, ja olimme onnellisia mahdollisuudesta kerrankin keskittyä. Ja kuuntelimme kunnioituksesta mykkinä niitä uskomattomia tekstejä, joita nuoret lukivat ääneen.
Yksi Elinan antamista tehtävistä oli kirjoittaa kirje omalle itselle lapsena.
”Rakas pieni minä. Me tiedetään molemmat, että sulle tapahtuu paljon ikäviä ja raskaita asioita siellä. Haluaisin olla sun tukena siellä, sun vierellä aina. Silloinkin kun susta tuntuu, että sun puolella ei ole kukaan. Muista nauttia niistä pienistä hetkistä, kun äiti on paremmassa kunnossa, eikä isä dokaa. Äläkä unohda niitä pieniä hyviä ajatuksia silloin, kun elämässä on vaikeampaa. Uskalla ottaa askelia pelkäämättä, vaikka oudot tädit ja sedät vievätkin sinut pois vanhempiesi luota. Vaikka nukutkin oudossa talossa tuntemattomien ihmisten kanssa, haluan vain sanoa sinulle, että sinua ei olla hylätty.”
Kirje itselle, tyttö, 18 v., Lastensuojelun tarinat -kirjoittamistyöpajassa
Tässä projektissa ikkuna, jonka yritämme tarinoilla avata, on ikkuna lastensuojelun todellisuuteen. Jotta muut ymmärtäisivät. Jotta lastensuojelun asiakkaana olevien nuorten ei tarvitsisi kokea niitä katseita, jotka asettavat heidät ”toisiksi”, erilaisiksi. Jotta heille ei kävisi kuten eräälle työpajaan osallistujista, kun sijoituksen jälkeen vanhan ystävän vanhemmat kielsivät yhteydenpidon.
Monet lastensuojelun asiakkaana olevat tai olleet lapset ja nuoret kokevat, että heidät määritellään nimenomaan lastensuojelun kautta, vaikka se on vain asia, joka heidän elämässään on tapahtunut – ei identiteetti, joka heitä määrittää. Osallisuuden ajan projektipäällikkö Anni Sunervo on kirjoittanut tästä oivan blogitekstin, joka kannattaa lukea seuraavaksi.
Haemme osallistujia toiseen kirjoittamistyöpajaan!
Järjestämme ohjaaja Elina Hirvosen kanssa toisen kirjoittamistyöpajan 15.-16.2. Lastensuojelun Keskusliitossa. Mukaan voi ilmoittautua osallisuuskoordinaattori Mari Väistölle (mari.vaisto@lskl.fi)!
Kirjoittamistyöpajaan ovat tervetulleita lastensuojelun asiakkaana olleet tai olevat, alle 25-vuotiaat nuoret (emme ole ikärajasta liian tarkkoja), jotka ovat kiinnostuneita kirjallisen ilmaisunsa kehittämisestä. Osalle pajoihin osallistuneista voi tarjoutua mahdollisuus olla myös mukana tulevan tv-sarjan tuotannossa asiantuntijana. Jos tunnet tähän kuvaukseen sopivan nuoren, vinkkaathan hänelle pajasta!
Tilastoja lastensuojelusta:
- Vuonna 2017 Suomessa tehtiin lastensuojeluilmoitus 76 116 lapsesta
- Ilmoitusten määrä kasvoi 15 prosenttia edellisestä vuodesta
- Kodin ulkopuolelle oli sijoitettuna 17 956 lasta ja nuorta
- Erityisesti kiireellisten sijoitusten määrä on ollut kasvussa
Tilastot ovat vain numeroita. Jokaisella lastensuojelun asiakkaana olleella lapsella tai nuorella on oma tarinansa, joka ei ole samanlainen kenenkään muun kanssa. Me haluamme kertoa osan näistä.
Lisätietoja:
Mari Väistö, osallisuusasiantuntija, mari.vaisto(a)lskl.fi, p. 050 410 7896
Juuli Hurskainen, johtaja, viestintä ja vaikuttaminen, juuli.hurskainen(a)lskl.fi, p. 050 353 3480
Kommentit (0)