Hyppää sisältöön

Lapsen tulee saada kertoa oma erotarinansa

Lapsen arki
Lastensuojelu
Lapsen oikeudet
Blogit
28.1.2025
Lapsen tulee saada kertoa oma erotarinansa

Vanhempien ero tuo monenlaisia muutoksia lasten ja nuorten elämään. Vanhempien ero kulkee lapsen mukana kokemuksena, joka muuttuu ajan kuluessa ja saa erilaisia merkityksiä.

Monet nuoret miettivät millaista elämä olisi, jos vanhemmat eivät olisi eronneet, tai miettivät vanhempien eron vaikutusta omaan käsitykseen ikuisesta rakkaudesta omia parisuhteita aloitellessaan. Jos vanhempien ero on koettu ihan pienenä, saattaa murrosiässä ruveta kiinnostamaan, että mitä silloin oikein tapahtui.

Erosta puhuminen lapsen tai nuoren kanssa ei siis ole koskaan liian myöhäistä. Lasten ja nuorten hyvinvoinnin näkökulmasta on tärkeää, että he saavat tukea eron käsittelyyn silloinkin, kun siitä on kulunut jo pidempikin aika ja ero olisi aikuisten ajatusten mukaan jo ”ohi”.  Nuorena myös kiinnostus etääntyneeseen tai poissaolevaan vanhempaan voi herätä ja meidän nuoren läheisinä tai ammattilaisina tulee mahdollisuuksien mukaan tukea suhteiden rakentumista.

Sana perhe merkitsee nuorille eri asioita

Syksyn 2024 Nuorten päivässä Kasper ry järjesti lastensuojelun asiakkaana oleville nuorille vanhempien eroa käsittelevän työpajan. Olimme kiinnostuneita siitä, millaisia kokemuksia nuorilla on vanhempien erosta tai heille tärkeiden ihmissuhteiden tukemisesta, ja mitä he ajattelevat perheestä. Työpajan tuotoksissa erityisen koskettavaa meille oli kuulla nuorten ajatuksia perheestä.

Tehtävänä oli kirjata ylös assosiaatioita mitä he liittävät sanaan perhe. Mukana oli rakkaus, turvallisuus, luottamus, välittävä, matkustelu, joulu ja sisarukset. Näihin meidän monen on helppo liittyä, ja samankaltaisia mielikuvia perheestä on myös vanhempien eron kokeneilla lapsilla ja nuorilla, joilla ei ole kokemusta lastensuojelusta.

Ymmärrettävästi lastensuojelun asiakkaana oleville nuorille tulee sanasta perhe tunnelmaltaan myös hyvin toisenlaisia mielikuvia. Mitä kaikkea nuoren elämässä on tapahtunut silloin, kun sana perhe herättää seuraavanlaisia assosiaatioita: turvaton, riitaisa, päihtynyt, vieraantunut, sekava, lahjonta, musta lammas, etäinen, rikkinäinen, hiljainen ja tuntematon. Perhe voi herättää vahvaa ulkopuolisuuden tunnetta: ”kaikki muut kuin minä kuulun siihen.” Eräs nuori kirjoitti, että ”eniten sattuu, kun tärkeimmät ihmiset eivät ole tukena.” Yhdelle nuorelle perhe merkitsi pakollista verisuhdetta, toisen perhe koostuu viranomaisista. ”Perhe loppuu 23-vuotiaana. Sitten olen yksin. Kuka kysyisi: mitä kuuluu?”

Nuorten erotyöpajasta opit käytäntöön

Lapsen tulee saada kertoa oma erotarinansa riippumatta vanhempien kokemuksista ja aikuisten tulee se kuulla. Aikuisten tulee toimia avoimesti, rehellisesti ja ennakoitavasti luoden lapselle turvaa muutoksen keskellä. Monet lapset ja nuoret hyötyvät myös ulkopuolisesta tuesta vanhempien eron käsittelyssä.

Työpajassa nuoret nostivat esiin seuraavia ajatuksia, joihin toivomme lasten ja nuorten parissa työskentelevien ammattilaisten kiinnittävän huomiota.

  1. ”Haluaisin tietää, miksi minulta ei kysytty koskaan, ketkä ovat minulle läheisiä.” Jokaisella lapsella on oikeus ylläpitää itselleen tärkeitä ja turvallisia ihmissuhteita. Kysy lapselta keitä he ovat.
  2. ”Harmittaa, kun ero vei mahdollisuuden molempiin vanhempiin.” Palveluissa tuetaan lapsen suhdetta molempiin vanhempiin. Vanhemmille tarjotaan tarvittaessa tukea luoda ja ylläpitää suhdetta lapseen.
  3. ”Haluaisin tietää, miksi äitiä autettiin enemmän kuin isää.” Varmistetaan, että palvelujen rakenteet ja toimintatavat eivät etäännytä kumpaakaan vanhempaa lapsen elämästä.
  4. ”On mukavaa, että olen viime aikoina saanut yhteyden biologisiin sukulaisiin.”    Etsitään lapsen ”ei läheinen” vanhempi tai sukulainen ja otetaan hänet mukaan yhteiseen työskentelyyn. Työskennellään aktiivisesti sen eteen, että molemmat vanhemmat säilyvät lapsen elämässä.
  5. ”En ole saanut sanottua kuinka paljon satutti, ettei tunteitani huomioitu, koska “he ovat sinun vanhempasi”.  Ole kiinnostunut lapsen ajatuksista, pysähdy ja kuuntele. Älä painosta lasta puhumaan. Arvosta lapsen kokemuksia.
  6. ”Kiitos, että pidit puoliani, kun vanhemmat erosivat ja pidit huolen, ettei minusta tullut viestinviejää.” Ole lapsen puolella.

Vanhempien ero saattaa helposti jäädä perhettä tukevilta ammattilaisilta huomioimatta silloin, kun perheessä on paljon monenlaista tuen tarvetta. Ero aiheuttaa lapselle kriisin, horjuttaa lapsen turvallisuuden tunnetta ja käsittelemättömänä tapahtumana sillä voi olla lapsen hyvinvointiin vaikuttavia pitkäaikaisia seurauksia. Kuka tahansa ammattilainen esimerkiksi päiväkodissa tai koulussa voi auttaa lapsia eron käsittelyssä olemalla läsnä ja kuuntelemalla, mitä lapsella on kerrottavaa.

Tekstin lainaukset on Nuorten päivään 2024 osallistuneita nuorilta. Kiitos kaikille mukana olleille kokemusten jakamisesta!

Kirjoittajat:

Salla Frisk, johtava asiantuntija, Kasper -Kasvatus- ja perheneuvonta ry
Laura Nila, erityisasiantuntija Lastensuojelun Keskusliitto

Lue lisää:

Eroauttaminen (suomenkasper.fi)
Ero lapsiperheessä (ensijaturvakotienliitto.fi)

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sulje