Lapsi tarvitsee tukea, kun perheenjäsen sairastuu
”No jos joku olisi kysynyt, että miten kotona menee. Ja sit se, että jos ois tavannut muita, joilla on samanlainen tilanne, ni olis ymmärtänyt, että muillakin voi olla sellasta. Enkä mä todellakaan halunnut äitille näistä puhua, kun sillä oli jo muutenkin niin rankkaa isän takia.”
Arviolta 25% lapsista kokee vanhemman vakavan sairastumisen ja 10% lapsista sairastuu vakavaan somaattiseen sairauteen (itla.fi). Näin ollen iso osa suomalaisista lapsista elää perheessä, jota kuormittaa perheenjäsenen vakava sairaus. Lapsen tuen tarpeet näissä tilanteissa tunnistetaan palveluissamme kuitenkin vielä heikosti.
Vakava sairaus vaikuttaa koko perheen arkeen sekä usein myös perheen dynamiikkaan ja vuorovaikutukseen. Pitkittyessään vanhemman sairaus voi johtaa toimeentulon haasteisiin ja muihin sairastamiseen kietoutuviin ongelmiin. Kouluterveyskyselyn mukaan (julkari.fi) osalla yläkoululaisista on toistuvaa hoivavastuuta sairaasta, vammaisesta tai ikääntyneestä perheenjäsenestään, mikä on yhteydessä muun muassa heikompaan elämäntyytyväisyyteen, sosiaalisiin haasteisiin ja kokemukseen tuetta jäämisestä. Suomalainen tutkimus kertookin (oulu.fi), että vanhemman somaattiset ja psyykkiset sairaudet ovat kytköksissä lasten mielenterveyden ja elämänkulun haasteisiin.
Itlan tuoreen tutkimuskatsauksen (itla.fi) mukaan sairaudesta ja vammasta riippumatta perheiden ja lasten tuen tarpeet ovat hyvin universaaleja. Perheet kaipaavat tietoa, keskusteluapua, vertaistukea ja mahdollisuuksia tunteiden avoimelle käsittelylle sekä yksilöllisesti räätälöityä tukea perheiden erityistarpeiden mukaan. Todellisuudessa näyttää kuitenkin siltä, että lapset saavat tarvitsemaansa tukea vasta sitten, kun he alkavat oireilemaan tilanteen vuoksi, tai pahimmassa tapauksessa sairastuvat itse (theseus.fi).
Onneksi sosiaali- ja terveysalan järjestöt täydentävät hyvinvointialueiden ja kuntien puutteellista tukea tarjoten koko perheelle monipuolista ja joustavaa matalan kynnyksen tukea. Järjestöt ovat pitkään painottaneet, että lasten ja perheiden kanssa työskentelevien ammattilaisten tulisi oppia tunnistamaan paremmin näitä tilanteita, ottamaan asia rohkeasti puheeksi, ja asettua pitkäjänteisesti kulkemaan lapsen rinnalla. Tällä tavoin tilanteeseen kytkeytyviä mahdollisia ongelmia ja elämänkulussa ilmeneviä haasteita voidaan tehokkaasti ehkäistä.
Lasten hyvinvoinnin turvaaminen sairauden kuormittamissa perheissä vaatii monialaisen yhteistyön kehittämistä kaikkien lasten, nuorten ja perheiden parissa työskentelevien kesken. Perheiden kannalta on tärkeää, että lasten ja perheiden kanssa työskentelevät ammattilaiset osaavat hyödyntää järjestöjen valtakunnallisia palveluita ja alueyhdistysten toimintaa sekä oman työnsä että asiakkaidensa tueksi.
Me Lastensuojelun Keskusliiton Perheet Keskiöön -toiminnassa ryhdyimme vuosi sitten kokomaan järjestötoimijoiden verkostoa, joka pohtii teemaa ja kokoaa yhteen järjestöjen tarjoamaa apua ja tukea sairauden tai vamman kanssa elävien perheiden lasten tueksi. Yhdessä verkoston kanssa olemme:
- koonneet sivuston, joka tarjoaa tietoa ammattilaisille ja perheille näissä tilanteissa.
- julkaisseet toimintasuosituksen: Perheenjäsenen sairaus tai vamma puheeksi, joka tarjoaa ammattilaiselle tukea perheenjäsenen sairauden, vamman tai riippuvuuden puheeksiottamiseen.
- järjestämässä aiheesta webinaaria 4.12.2024 klo 9–12. Merkkaa jo nyt päivä kalenteriin ja pysy kuulolla!
Tutustu myös Lastensuojelun Keskusliiton politiikkasuositukseen Lapsella on oikeus tukeen vanhemman sairastaessa.
Kommentit (0)