Lastensuojelun työntekijämitoitus – oikea ratkaisu oikeaan ongelmaan?
Kaikille eväät elämään -avustusohjelman koordinaatiohanke ja neljä tamperelaista hanketta järjestivät yhteistyössä kuntavaalitilaisuuden 28.1.2021. Siihen osallistui kuntavaaliehdokkaita neljästä Tampereen kaupunkiseudun kunnasta. Pohdimme tilaisuuden antia kahdessa blogissa, joista tämä on toinen.
Lastensuojelun työntekijämitoitus on ajankohtainen aihe. Hallitusohjelmaan kirjattiin asteittain kiristyvä tavoite, jonka ensimmäinen vaihe on kirjattu sellaisenaan lakiluonnokseen. Kysymme tässä, onko mitoitus oikea ratkaisu oikeaan ongelmaan?
Järjestämässämme Tampereen kaupunkiseudun kuntavaalipaneelissa ehdokkaat olivat nihkeitä määrittämään lukuja asiakasmitoitukselle. Keskustelua käytiin ympäripyöreästi asian ympärillä. Numeroina annettujen arvioiden mediaani oli 30, mutta numeroita ei kaikilta ehdokkailta saatu. Lastensuojelun asiakasmäärät ovat liian suuret työntekijää kohti, siitä ei ollut suurta erimielisyyttä.
Mutta onko päättäjillä riittävästi tietoa asiasta? Päätökset pitäisi osata tehdä riittävän ja faktaan perustuvan tiedon pohjalta. Millaisia perusteluita esitettiin mitoitusta vastaan?
Lattia ja katto -ongelma
Määräyksillä annettu lattia muodostuu myös katoksi ja toisin päin. Numerot alkavat elää omaa elämäänsä, joka ei ole ehkä lähelläkään kuntalaisten elämää. Vaikka näin olisikin, jos asiat eivät muuten hoidu, tai edes etene, mitoitus voi olla vähiten huono tie eteenpäin. Määrätystä mitoituksesta saa poiketa alaspäin, hallitusohjelman perusteella mitoitus kiristyy entisestään, joten siitä pitääkin joustaa alaspäin hyvin pian.
Määrä ja laatu -ongelma
Sitova mitoitus koskee määrää, se ei kerro laadusta mitään. Asiakkaissa on enemmän ja vähemmän aikaa vaativia. Näin varmasti on: määrä ei suoraan muutu laaduksi. Jotta laatu voitaisiin varmistaa, pitäisi kuitenkin olla aikaa asiakkaille. Pitäisi olla myös aikaa työntekijöiden perehdyttämiselle sekä lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarista lainataksemme mahdollisuus tarjota uusille työntekijöille seniorityöntekijöiden tuki.
Toisaalta, onhan kunnilla ollut paljon aikaa hoitaa laatu kuntoon omin voimin. Jos se olisi riittävä kannustin, se olisi jo toiminut.
Kvanttihyppyongelma
Voidaanko siirtyä nykytilasta tavoitteeseen kvanttihypyllä? Se on vaikeaa, mutta juuri siksi mitoitus tarvitaan, että jotkin kunnat ovat niin kaukana tavoitetasosta. Ongelmien ratkaisu tuottanee uusia ongelmia, jos tilanne johtaa eri laskentatapoihin ja sekaannukseen. Mutta perusongelma on se, että asiakkaita on yhdellä työntekijällä liikaa. Hyvinvointialueilla on edessään vaikeampia laskutoimituksia kuin 35:een laskeminen.
Tulevaisuus on tiimityön
Ei ole mielekästä laskea asiakkaiden määrää yhtä työntekijää kohden, työ on tulevaisuudessa tiimityötä. Tiimissä voi olla muitakin kuin sosiaalityöntekijöitä. Tiimityö on varmasti tulevaisuutta, mutta tulevaisuudessakin valta ja vastuu joissakin asioissa on virassa olevalla sosiaalityöntekijällä. Työn kuormittavuus liittyy paljon myös tähän.
Saatavuus ja kustannusongelmat
Sitten ovat tietenkin kustannukset ja työvoiman saatavuus. Työvoiman saatavuus ja erityisesti työvoiman pysyvyys onkin haastava juttu. Jotta työvoima saataisiin pysymään, sitä pitäisi ensin löytää. Jotta vakituista ja pätevää työvoimaa voisi löytää, niin työolosuhteiden, palkkauksen ja johtamiskulttuurin pitäisi olla kunnossa. Tässä kohtaa, vaikka asiakasmitoitus onkin vain numeroja paperilla, se olisi alku jollekin pysyvämmälle muutokselle. Kunnat kun näköjään toimivat parhaiten uhkasakon roikkuessa pään yläpuolella.
Lastensuojelun sosiaalityöntekijän asiakasmäärä rajataan esityksessä 35 asiakkaaseen vuoden 2022 alusta lähtien, kustannusvaikutukseksi arvioidaan 6,9 miljoonaa euroa. Se on noin 0,6 % lastensuojelun kustannuksista. Kokonaisuuden kannalta summa ei ole ongelma. Osaoptimoinnin kannalta se voi olla, mutta siitähän oltiin pyrkimässä pois.
Nyt on hyvä esittää parempia ratkaisuja
Lakiin kirjattuun mitoitukseen liittyy ongelmia, muitakin kuin edellä esitetyt. Ehkä lausuntokierros tuottaa parempia ehdotuksia tavoitteeseen pääsemiseksi. Mitoitus on ollut pöydällä pohjaesityksenä, ja hyvä niin.
P.S. Tallenne Kuin yhtä perhettä? -keskustelutilaisuudesta on katsottavissa Lastensuojelun Keskusliiton Youtube-kanavalla kuntavaaleihin asti.
Kommentit (0)