Hyppää sisältöön

Luottamus elämään rakentuu rakkaudesta

Blogit
21.2.2025
Luottamus elämään rakentuu rakkaudesta

Maailman suurinta sijaishuollon juhlapäivää vietetään vuosittain helmikuun kolmantena perjantaina. Tarkoituksena on juhlistaa sijaishuollossa asuvia tai asuneita lapsia ja nuoria sekä heistä välittäviä henkilöitä. Vuoden 2025 teemana Suomessa on Rakkaus lastensuojelussa. Kirjoittaja toimii kokemusasiantuntijavanhempana Sointu-hankkeessa, joka kehittää perheiden ja läheisten osallisuutta lastensuojelun siirtymissä Kymenlaaksossa.

Rakkaudelliset kohtaamiset lastensuojelussa

Ydinperheemme hajosi traumaattisissa olosuhteissa. Saimme tukea ja perheemme olosuhteet tasaantuivat. Yhden lapsemme oireilu ei tiiviistä ja moniammatillisesta tuesta huolimatta helpottunut ja lopulta oikea apu löytyi kodin ulkopuolisesta sijoituksesta.

Kriisitilanteessa saimme tukea, jonka keskiössä oli kuuntelu ja lämmin vuorovaikutus. Kaikkein lämpimin muisto minulla on siitä, että lapsen siirtymässä sijaishuoltoon perhettämme tuettiin saattaen. Asioita ei tehty kerrasta poikki, vaan pikkuhiljaa, varmistellen ja perheentahtisesti.

Saimme perheenä kokea rakkaudellista kohtaamista siirtymävaiheiden läpi. Keskeistä oli aito ja välittävä kohtaaminen eri ammattilaisten tahoilta. Työntekijät pysyivät samoina, vaihtuvuutta ei ollut. Meille syntyi lastensuojelutyöntekijöiden kanssa lämmin ja kannatteleva suhde, jossa oli turvallinen ja luottavainen olo koko prosessin ajan.

Meillä jokaisella on tarve tulla nähdyksi ja kuulluksi omassa elämäntilanteessamme. Lastensuojelun tulisi lähtökohtaisesti ja ensisijaisesti pyrkiä hyvään vuorovaikutukseen perheen kanssa. Aito ja välittävä kohtaaminen ei synny vain lastensuojelun lakien ja prosessien selvittämisellä asiakasperheille, vaan traumasensitiivisellä työotteella ja suhteisiin panostamalla.

Perheen rakkaus kannattelee vaikeissa elämäntilanteissa

On väistämätön tosiasia, että lastensuojelua kohtaan tunnetaan usein erilaisia pelkoja. Ne kumpuavat elämänhallinnan tunteen menettämisestä sekä oman elämän valintojen ja perheen tulevaisuuden ennakoimattomuudesta. Ristiriitaisia tunteita herättää myös se, että lapsen etua tarkastellaan vahvasti lastensuojelulakien näkökulmasta. Pelot herättävät perheissä erilaisia ajatusmalleja, huolta ja varautumista tuleviin prosesseihin. Nämä negatiiviset tunteet syövät asiakasperheen ennestään rajallisia voimavaroja. Rakkaus perheessä voi kannatella läpi vaikeiden tunteiden ja elämäntilanteiden.

Kuinka hyvältä se tuntuukaan, kun joku kaiken keskellä näkee sinut ja saat tuntea aitoa vuorovaikutusta ja välittämisen tunnetta. Sen rakkaudellisen kokemuksen avulla ihminen kestää sellaistakin, mihin ei aluksi usko itsekkään pystyvänsä. Rakkaus perheiden keskellä on aina olemassa, huolimatta siitä, minkälaisessa tilanteessa elettäisiin.

Rakkaus sijaishuollossa

Sijaishuollossa asuvan lapsen ja perheen väliset suhteet vaativat rakkauden voimistamista. Perheen jäsenten välillä on aina suhteita, mitkä tarvitsevat kannattelua ja määrätietoisia rakkaudellisia tekoja. Rakkaus syntyy arjessa, jossa panostetaan perheen positiivisiin vuorovaikutussuhteisiin.

Suurin rakkaudenteko lastensuojelun asiakasvanhemmille on heidän minäpystyvyytensä tukeminen. Kun vanhemmat saavat vahvistusta ja voivat hyvin, lasten hyvinvointi lisääntyy samalla merkittävästi. Pienetkin kohtaamiset ja rakkaudenteot voimaannuttavat ja ovat tärkeä osa sijaishuollon hoidollista mallia, perheen toipumisprosessia ja asiakassuhdetta.

Rakkauden sanoma voimistuu vertais- ja kokemustoiminnassa

Toimin kokemusasiantuntijana SOINTU – yhteiskehittämällä perheet osallisiksi lastensuojelun siirtymiin -hankkeessa. Olen saanut lastensuojelun kokemusasiantuntijakoulutuksen, sekä tukea ja apua eri lastensuojelun vaiheissa, Suomen Kasvatus ja Perheneuvonta ry:ltä. Koen olevani työssäni vertainen, rakkauden lähetti, jota jokainen ihminen tarvitsee elämän tyynissä ja myrskyissä.

Ennen kuin lopetan tämän blogitekstin, haluan, että kysyt tänään itse itseltäsi – Mikä olisi sinun rakkaudentekosi itsellesi tai läheisellesi juuri tänään?

Toivon kaikille oikein rakkauden täyteistä vuotta 2025!

Kirjoittaja:

Äiti, koulutettu kokemusasiantuntija ja tukihenkilö

SOINTU – yhteiskehittämällä perheet osallisiksi lastensuojelun siirtymiin -hanke

SOILA – Sosiaaliset innovaatiot lastensuojelussa -koordinaatiohanke


SOILA, Sosiaaliset innovaatiot lastensuojelussa -koordinaatiohanke on Euroopan sosiaalirahaston pluskauden osarahoittama. SOILA tukee Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen ESR+ TL 5.1 -aluehankkeita. Lue lisää thl.fi/soila.(avautuu uuteen välilehteen)

Euroopan unionin osarahoittama.

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sulje