Hyppää sisältöön

Milloin apu tuntuu avulta? Nuorten näkemyksiä lastensuojelusta

Lastensuojelu
Blogit
23.9.2024
Milloin apu tuntuu avulta? Nuorten näkemyksiä lastensuojelusta

Nuorten päivän viestien mukaan avun tulisi olla oikea-aikaista, yksilöllistä ja tarpeen mukaista. Lastensuojelussa tulisi paneutua juurisyihin, perustella, selittää ja ohjata nuorta tai perhettä tilanteessa, jotta nuorella tai perheellä olisi mahdollisuus työstää asioita toivottuun suuntaan.

Syyskuun puolessa välissä vietettiin jo 14. kertaa toiminnantäyteinen Nuorten päivä Tampereella. Päivään kokoontui eri puolilta Suomea kolmisenkymmentä 14–25-vuotiasta nuorta, joilla on omaa kokemusta lastensuojelusta – sekä ensikertalaisia että kokeneita konkareita. Päivän teemana oli “Milloin apu tuntuu avulta?” ja päivässä yhdistyi vertaisuus ja vaikuttaminen nuoria kiinnostavien aiheiden äärellä. Ensimmäistä kertaa Nuorten Päivän lisäksi järjestettiin illalla Nuorten jatkot Discordissa yhteistyössä Nuorten turvasataman (pesapuu.fi) kanssa.  

Päätökset tulee perustella ja selittää

Yksi Nuorten päivien tavoitteista on ollut viedä nuorten terveisiä lastensuojelusta suoraan päättäjille. Osallisuuden ajan järjestämässä päättäjäpaneelissa keskusteltiin avun saamisesta lastensuojelusta. Koulutettu kokemusasiantuntija Amina juonsi paneelin ja keskusteluun osallistui kansanedustaja Anna Kontula, hyvinvointialue- ja kuntavaltuutettu Olga Haapa-Aho, sosiaalityöntekijä Anna Pesonen ja kokemusasiantuntijanuori Carolina. Paikalla olleet nuoret pääsivät sekä esittämään kysymyksiä ja osallistumaan Mentimeter-kyselyn avulla “Mikä estää hyvän avun toteutumisen?”.

Paneelin puheenvuoroissa korostui oikea-aikaisen avun merkitys, ja nuorten toive oli juurisyihin paneutuva työskentely. Nuorten toive oli, että työntekijä “perustelee, selittää ja ohjaa nuorta työskentelyssä tavoitetilaa kohti”. Päättäjät heittäytyvät keskustelemaan nuorille tärkeistä asioista ja selväksi tuli, että lastensuojelun kokemusääntä tarvitaan ammattilaisten ja päättäjien päätöksenteon tueksi. 

Apu tuntuu avulta, kun:  

  • Asiakasta kuunnellaan ja asioihin puututaan
  • Kysytään nuorelta omista asioista, huomioidaan pienissä asioissa, sovitaan esim. tapaamisajat yhdessä nuoren kanssa, ei sanella  
  • Turvan tunteen luominen, ”mulla on aikaa sulle”  
  • Ole läsnä sydämelläsi  
  • Luottamus työntekijän ja asiakkaan välillä  
  • Kun asiat selitetään  
  • Juurisyihin kohdistuvat toimenpiteet  
  • Ei sanelevaa ja autoritääristä toimintaa  
  • Ei perustella päätöksiä menneillä asioilla tarpeettomasti  
  • Päätökset ovat lainmukaisia, tarkoituksenmukaisia ja kohtuullisia 
  • Lastensuojelun toimenpiteet kestävät tarkastelun ja tarkastukset  

Läsnäolleet päättäjät olivat hyvin kiinni lastensuojelun kysymyksissä. Nuoria kohtaamaan tarvitaan enemmän myös niitä päättäjiä, joilla ei ole aikaisempaa tietoa lastensuojelusta.

Jatkossa haastamme mukaan Nuorten päivään erityisesti sellaisia päättäjiä, jotka eivät ole tyypillisesti mukana keskustelemassa lastensuojelusta ja sosiaalipalveluista. Onko sinulla kanttia lähteä mukaan?

Vaikuttaminen voi olla hauskaa

Nuorten päivän suunnittelu aloitettiin keväällä suunnittelutyöryhmän lastensuojelun kokemusasiantuntijanuorten, järjestötoimijoiden sekä Tampereen kaupungin edustajien kesken. Päivän ohjelma muodostui aamupäivän työpajaosuudesta, pakopelistä ja päättäjäpaneelista. Toiminnallisissa ja keskustelevissa työpajoissa nuoret pääsivät kiertelemään omassa tahdissa. Työpajoissa käsiteltiin perhettä ja vanhempien eroa, seksuaalioikeuksia, nuorille merkittäviä asioita, joita viedä päättäjille – legoukkojen mielenosoitus -teemalla sekä kuinka asiakkaasta kehittyä kokemusasiantuntijaksi ja asiantuntijaksi. Perjantaihese esitti vielä rap-esityksen, kiitos ❤ 

Iltapäiväosuudessa ratkottiin lastensuojeluaiheisen pakopelin tehtäviä onnistuneesti yhteistyössä. Pelissä onnistumiset kaikuivat riemunkiljahduksina ja tuuletuksina! Välittömänä palautteena tuli, että ”oli hauskaa”!

Kuvassa tehdään pakopeliä paperilla.

Pakopelin pelisuunnittelijana toimi Maaria Klemetti. 

Nuorten päivän terveiset kuullaan kokonaisuutena Valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä® sekä päälavalta että Kokemusklubilla.  

Lämmin kiitos jokaiselle päivään osallistuneelle nuorelle ja kiitos järjestöyhteistyökumppaneille (Kasper ry, Nuorten Exit ry, Pesäpuu ry, Auta lasta ry, Osallisuuden aika ry) ja Tampereen kaupungille päivän mahdollistamisesta!  

Kirjoittajat: 

Taru Lahtinen, Nuorten päivän suunnitteluryhmän jäsen 
Laura Nila, Lastensuojelun Keskusliitto
Laura Holmi, Lastensuojelun Keskusliitto 

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sulje