Nuorten toiveissa ”kortsuhyllyjä ja lisää turvallista kosketusta lastensuojelulaitoksiin!”
Tieto seksuaalioikeuksista edistää nuorten kykyä tehdä päätöksiä seksuaalisuuteen liittyvistä asioista tietoisesti ja vastuullisesti. Oikeuksien rinnalla kulkee aina myös velvollisuus kunnioittaa toisten seksuaalista itsemääräämisoikeutta, myös tämä näkökulma on tärkeää seksuaalikasvatuksessa. Syksyn 2024 Nuorten päivässä seksuaalioikeuksien työpajatyöskentelystä nuoret toivoivat sijaishuollossa avointa puhetta seksuaalisuudesta, oikeuksista, velvollisuuksista ja miten saada tarvittaessa apua ja tukea, jos on joutunut seksuaalirikoksen uhriksi.
”Lapsena rikotut rajat saavat rikkomaan rajoja uudestaan, kun ei ole tietoa siitä mikä on ok.”
”Taustalla voi olla satuttavia kokemuksia kosketuksesta, niin on tervehdyttävää saada toisenlaisia malleja.”
Ammattilaisilla tulee olla rohkeutta keskustella ja ottaa puheeksi seksuaalioikeuksia ja muita seksuaalikasvatuksen teemoja nuorten kanssa.
Seksuaalioikeudet ovat ihmisoikeuksia, joista tulee puhua sijaishuollossa
Seksuaalioikeudet ovat globaaleja ihmisoikeuksia, jotka kuuluvat jokaiselle ja niitä ohjaavat useat kansainväliset sopimukset. Syksyn 2024 Nuorten päivässä lähestyimme seksuaalioikeuksia Väestöliiton (vaestoliitto.fi) jäsennyksen kautta. Nuorten Exitin vetämässä työpajassa pohdittiin seksuaalioikeuksia oman elämän ja sijaishuollon kokemusten kautta. Nuoret toivoivat ja toivovat asiasta tietoa ja ovat valmiita keskustelemaan näistä asioista, jotka osalle meistä aikuisista saavat edelleen punan poskille!
Työpajassa nuoret tuottivat konkreettisia ehdotuksia, kuinka seksuaalioikeuksia voisi edistää sijaishuollossa. Laitoksiin toivottiin hyllyjä, josta saisi hakea kondomit ja terveyssiteet ”ilman suurta numeroa”. Toivottiin lisää halauksia ja muuta hyvää ja turvallista kosketusta ja pohdittiin, että myös miestyöntekijät voisivat tätä toteuttaa esimerkiksi hiusten ja kynsien laiton kautta. Nuoret nostivat esille myös ennen sijoitusta tapahtuneen traumatisoitumisen ja seksuaalisia rajoja rikkoneet kokemukset.
Osalla nuorista oli hyviä kokemuksia laitosten seksuaalikasvatuksesta ja avoimesta keskustelukulttuurista. Toimivista työkäytännöistä nuoret mainitsivat yksiköiden seksuaaliterveyspäivät ja henkilökunnan puuttumisen seksuaaliväkivaltatilanteeseen. Toisaalta oli nuoria, jotka olivat saaneet turvataitoja vasta kohdattuaan seksuaaliväkivaltaa tai joiden kohdalla holtittomasta seksikäyttäytymisestä oli laitoksessa jopa vitsailtu.
”Tietoa on saanut vasta, kun on joutunut uhriksi. Hatkareissussa isompi riski seksuaaliväkivallan uhriksi joutumiselle, sillä yöpaikka otetaan lähes keneltä vaan.”
”Saatetaan arvostella tai jopa tehdä pilkkaa nuorten seksuaalisuudesta tai seksielämästä sen sijaan, että nuori saisi tukea ja ymmärrystä.”
Ammattilaisten ja päättäjien tulisi huomioida erityisesti sateenkaarinuorten sekä muiden vähemmistöjen syrjinnän vähentäminen ja seksuaalioikeuksien edistäminen.
Laitosten työntekijöiltä toivottiin muun muassa kunnioitusta käyttää nuoresta hänen itse toivomaansa nimeä, ottaa vastaan sukupuolen pohdintaa ja antaa jokaisen pukeutua mieltymystensä mukaan. Nuoret pohtivat myös heteronormatiivisuudesta käsin asetettuja sääntöjä, kuten huoneen oven auki pitämistä muuta sukupuolta edustavan ystävän vierailulla. Työpajassa keskusteltiin myös siitä, että erilaiset rajoitukset saattavat vain lisätä turvattomia seksikokemuksia ja niihin liittyvää salailua.
Seuraaviin asioihin tulisi kiinnittää huomiota:
- Miten ja missä nuorille annetaan seksuaalikasvatusta koulun lisäksi? Erityisesti sijaishuollossa kasvavien nuorten tarpeet tulisi huomioida. Seksuaalikasvatuksen tulisi olla laajasti moninaisuutta huomioivaa ja monipuolista.
- Lastensuojelupalveluissa tulisi tunnistaa sijaishuollossa kasvavien nuorten erityisen haavoittuva asema ja kohonnut riski joutua seksuaaliväkivallan kohteeksi. Haavoittuvuutta lisää muun muassa aiemmat rajoja rikkoneet kokemukset, rakkauden kaipuu ja hatkaaminen (pesapuu.fi). Tämä tulisi huomioida sijaishuollon suunnittelussa ja muissa nuorten palveluissa.
- Seksuaalikasvatuksessa tulisi edistää sateenkaarinuorten oikeuksia, ja yleisesti moninaisuuden tunnistamista. Tämä turvaa nuorten yhdenvertaisen ja tasa-arvoisen kohtelun ja kohtaamisen.
- Lastensuojelussa ja erityisesti sijaishuoltoyksiköissä tulee laatia toimintaohjeet tilanteisiin, joissa nuori joutuu seksuaalirikoksen uhriksi. On tärkeää huolehtia siitä, että nuori saa tarvitsemansa palvelut ja pitkäjänteisen tuen.
- Kannustamme myös sijaishuoltoyksiköitä järjestämään seksuaalioikeuksiin ja -terveyteen liittyviä teemapäiviä, jotta nuorilla on mahdollisuus keskustella ammattilaisten kanssa ja saada tietoa seksuaalioikeuksista turvallisesti.
- Pidämme tärkeänä, että lastensuojelupalveluissa työskenteleville henkilöille tarjotaan täydennyskoulutusta, jonka avulla ammattilaiset voivat omalla toiminnallaan vahvistaa seksuaalioikeuksien toteutumista nuorten elämässä.
Kiitos teille rohkeat nuoret, jotka asetuitte kanssamme seksuaalioikeuksien äärelle Nuorten Päivässä. Erityisesti toivomme aikuisilta rohkeutta keskustella ja ottaa puheeksi seksuaalioikeuksia ja muita seksuaalikasvatuksen teemoja nuorten kanssa.
Sitaatit ovat nuorilta Nuorten Päivässä 2024.
Kirjoittajat:
Ulla Nissinen, lastensuojelun ammattilainen, (Nuorten Exitin työntekijänä Nuorten päivässä 2024)
Laura Nila, erityisasiantuntija, Lastensuojelun Keskusliitto
Lisätietoa:
Kouluterveyskyselyn tulokset (thl.fi)
Kommentit (0)