Hyppää sisältöön

Päättäjien on puolustettava lasten oikeuksia jokainen päivä

Politiikka & Yhteistyö
Lapsen oikeudet
Blogit
28.11.2024
Päättäjien on puolustettava lasten oikeuksia jokainen päivä

Lapsen oikeuksien päivää 20.11. vietettiin myös eduskunnassa. Lasten oikeudet eivät toteudu itsestään, vaan niiden eteen on toimittava aktiivisesti.

Eduskunnan Lasten puolesta -ryhmä kutsui kansanedustajat, avustajat ja eduskunnan muun henkilökunnan Lapsen oikeuksien päivän kakkukahveille. Tilaisuudessa vieraili kansanedustajia laajalti eri puolueista. Lasten, nuorten ja perheiden tilanteista Suomessa kertoivat Osallisuuden ajan nuoret, lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen, Kansallisen lapsistrategian Liisa Jokinen sekä Lastensuojelun Keskusliiton työntekijät. Kävimme päivän aikana keskusteluita muun muassa lastensuojelulain uudistamisesta, lapsiperheköyhyyden torjumisesta, oppimisen tuesta, lasten ja nuorten mahdollisuuksista harrastaa sekä lapsen oikeuksien vahvistamisesta.

Nuorten kokemukset kiinnostivat päättäjiä

Osallisuuden aika järjesti tilaisuudessa kokemuskirjaston, jossa kansanedustajat saivat keskustella lastensuojelusta kokemusta omaavien nuorten kanssa. Nuoret kertoivat, millaista on kouluun paluu sijoituksen jälkeen, mikä mahdollisti nepsy-oppilaan oppimisen, miten lastensuojelun ja traumojen vaikutus on vaikuttanut mieheksi kasvamiseen sekä miten tukeminen on nuoren oikeus. Keskustelut saivat kiitosta niin edustajilta kuin nuorilta.

Legoukkojen käsissä 14–25-vuotiaiden päättäjille suunnattuja viestejä, jotka nuoret kirjoittivat Nuorten päivässä syyskuussa: "Älkää laskeko jälkihuollon ikärajaa!" ja "Älkää leikatko lastensuojelusta enempää!"

Kansanedustajat pääsivät lukemaan nuorten viestejä legojen mielenosoituskylteistä.

Lisäksi esillä oli legoukkojen käsissä 14–25-vuotiaiden päättäjille suunnattuja viestejä, jotka nuoret kirjoittivat Nuorten päivässä syyskuussa:

”Lastensuojelusta EI SAA leikata!!!”
”Sossu on mun äiti, kaveri, isi, tuki, turva. Saatavilla arkisin 8–16. Millon sun perhe on saatavilla”
”Kuuntele nuorten ajatuksia!”
”Ennaltaehkäisy tulee inhimillisesti & taloudellisesti halvemmaksi”

Päättäjät ottivat kantaa lapsen oikeuksien puolustamiseen

Lapsen oikeuksien viikon teema oli tänä vuonna jokaisen lapsen oikeus oppimiseen. Tilaisuuden alussa eduskunnan ensimmäinen varapuhemies Paula Risikko puhui YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksesta ja muistutti, miten meillä aikuisilla on velvollisuus edistää lapsen oikeuksia. Risikko pohti myös leikin merkitystä oppimiselle. Hän kertoi, että: “Olen ollut kerran sellaisessa tilanteessa, että lapsella ei ollut leluja lainkaan. Kun lastensuojelu meni paikalle, niin äiti oli huonossa kunnossa. Se oli järkyttävä tilanne. Pieni lapsi oli flegmaattinen, koska hän ei ollut saanut leikkiä. Leikkikin on hänen oikeutensa.”

Lasten puolesta ryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Hilkka Kemppi muistutti ryhmän tiedotteessa, että: “Oppiminen on tärkeää, koska koulutus auttaa tasaamaan lasten perhetaustoista tulevia eroja. Siksi koulupolun ja sosiaali- ja terveyspalveluiden suhteen tulee olla saumaton. Lapsille on varmistettava turvallinen ja laadukas koulupolku varhaiskasvatuksesta alkaen. Suomen tulevaisuus ja lasten usko tulevaisuuteensa perustuvat osaamiselle, joten meidän on turvattava riittävät resurssit tukeen koulupolulla.”

Kakkukahveille osallistuneita yhteiskuvassa. Osalla käsissään kylttejä, joissa lukee esimerkiksi "Lapsen oikeudet ovat aikuisten velvollisuuksia".

Vasemmalla Lapsistrategian johtava asiantuntija Liisa Jokinen, keskellä LSKL:n toiminnanjohtaja Ulla Siimes ja hänen vieressään johtava asiantuntija Ira Custódio ja ohjelma- ja vaikuttamistyön johtaja Annukka Paasivirta. Alarivissä lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen ja Osallisuuden ajan asiantuntija Vilma Vähämaa. Kuvassa myös neljä nuorta Osallisuuden ajasta.

Lasten puolesta -ryhmän varapuheenjohtaja Sofia Virta puolestaan painotti, että: “Lasten oikeudet tulisi asettaa kaiken politiikan teon keskiöön. Silloin tulisimme rakentaneeksi jokaiselle lapselle ja nuorelle hyvää ja turvallista yhteiskuntaa sekä ratkoneeksi aikamme suurimpia haasteita kestävästi. Lapsivaikutusten arviointia tulisi työkaluna käyttää vielä nykyistäkin enemmän mutta se ei menetelmänä auta mitään, jos arvioiduille vaikutuksille ei anneta päätöksenteossa arvoa. Tarvitsemme siis lisää tahtotilaa ja velvoittavuutta sekä toteuttaa että huomioida päätösten vaikutuksia lapsiin.”

Keskusliitto kokosi yhteen lasten oikeuksia puolustavia tahoja

Nuorten lisäksi paikalla oli lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen, joka muistutti, että tämä on viides vuosi, kun Lapsen oikeuksien päivänä liputetaan. Paikalla oli myös Kansallisen lapsistrategian johtava asiantuntija Liisa Jokinen. Hän puhui siitä, miten lapsistrategian yksi keskeisimmistä tehtävistä on vahvistaa lapsen oikeuksien toteutumista valtionhallinnossa.

Jaoimme tilaisuudessa Kansallisen lapsen oikeuksien viestintäverkoston Oppiminen on ilo ja oikeus -kannanottoa (lapsenoikeudet.fi), keskusliiton politiikkasuosituksia lastensuojelusta ja varhaiskasvatuksesta, tavoiteohjelmaa hyvinvointialueiden ja kuntien valtuustokaudelle 2025–2029, Kansallista lapsistrategiaa (pdf) sekä Lapsen oikeuksien komitean suosituksia Suomelle (pdf).


Tilaisuuden järjesti Eduskunnan Lasten puolesta -ryhmä, jossa Lastensuojelun Keskusliitto toimii sihteerinä. Kiitos erityisesti ryhmän puheenjohtajalle Hilkka Kempille ja varapuheenjohtajalle Sofia Virralle tämän tilaisuuden mahdollistamisesta. Eduskunnan Lasten puolesta -ryhmä on olemassa, jotta jokaisen lapsen oikeudet toteutuvat ja jotta lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointi vahvistuu.

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sulje