Ajankohtaista Lapset ja nuoret SIBistä!
Mitä Lapset ja nuoret SIBille kuuluu? Lue blogeja ja muita ajankohtaisia kuulumisia Lapset ja nuoret SIBistä.
Materiaalipankki
Olemme koonneet materiaalipankkiin aineistoa Lapset ja nuoret SIB -ohjelman webinaareista, tilaisuuksista ja muista julkaisuista. Tutustu materiaaleihin!
Lapset ja nuoret SIB -ohjelman tavoitteena on vaikuttavuus – ehkäistä lasten ja nuorten syrjäytymistä vaikuttavasti. SIB (Social Impact Bond) on vaikuttavuusinvestoimisen muoto ja uudenlainen keino tuottaa lasten ja nuorten ehkäiseviä palveluita, kasvattaa hyvinvointia sekä ehkäistä syrjäytymistä. Vaikuttavuusperusteinen Lapset ja nuoret SIB yhdistää hyvinvointialueet, kunnat, palveluntuottajat sekä sijoittajat rakentamaan lapsille ja nuorille parempaa tulevaisuutta.
Lastensuojelun Keskusliitto toimii Lapset ja nuoret SIB -ohjelmassa lapsi- ja perhepalveluiden asiantuntijana, koordinoi palvelukokonaisuuksia sekä toimii tiiviissä yhteistyössä rahaston hallinnoijan S-Pankin sekä hyvinvointialueiden ja kuntien kanssa.
Miksi ennalta ehkäisevä lastensuojelu on tärkeää?
- Yhden nuoren syrjäytyminen voi maksaa yhteiskunnalle yli miljoona euroa (Valtiontalouden tarkastusvirasto 2007)
- Lastensuojelun kustannukset olivat vuonna 2022 yhteensä 1,3 miljardia euroa (THL 2024)
- Mitä enemmän lapselle kertyy riskitekijöitä tai haitallisia kokemuksia, sitä suurempi todennäköisyys on jäädä yhteiskunnassa marginaaliin aikuisena
Vaikuttavuusperusteinen ohjelma
- Lapset ja nuoret SIB -ohjelmassa tilaaja (kunta / hyvinvointialue) maksaa suoritteiden sijaan vain vaikuttavuudesta (rahastolle)
- Vaikuttavuuden määrittelevät mittarit sovitaan ennakkoon tilaajan ja tuottajan kanssa, mutta ei sitä, miten vaikuttavuuteen päästään
- Lapset ja nuoret SIB -ohjelman toiminta on alkanut vuonna 2018
- Vaikutuksia ja vaikuttavuutta arvioidaan vuoteen 2031 saakka
- Ohjelmassa on mukana kahdeksan osahanketta, joissa jokaisessa on omat tavoitteet ja vaikuttavuusmittarit (Helsinki, Hämeenlinna, Jyväskylä, Karkkila ja Vihti, Lohja, Tampere sekä Vantaa)
Lapset ja nuoret SIB -hankkeet ja yhteistyökumppanit
Tutustu Lapset ja nuoret SIB -ohjelman alue- ja kohderyhmäkohtaisiin hankkeisiin sekä ohjelmassa mukana oleviin toimijoihin ja yhteistyökumppaneihin.
Asiakasohjaus
- Lapset ja nuoret SIB -ohjelmaan ohjataan asiakkaita riskitekijöiden ja kriteerien perusteella, jotka perustuvat yhteiskunnallisen hyödyn mallinnukseen
- Ohjelman jokaisella kohderyhmällä on erilaiset vaikuttavuusmittarit
- Seurannassa syksyyn 2024 menneessä noin 600 lasta ja nuorta
Interventiokokonaisuus
- Jokaista ohjelmassa olevaa lasta ja nuorta tuetaan mahdollisimman vaikuttavasti
- Interventiokokonaisuudessa tärkeää kokonaisvaltaisuus:
1) suhdeperustainen työ ja kohtaava vuorovaikutus (RINNALLAKULKIJUUS),
2) palveluiden oikea-aikaisuus (LISÄPALVELUT),
3) yhteisöllisyys ja vertaistuki (RYHMÄTOIMINTA) - Ero muihin palveluihin: mahdollisuudet uusille ratkaisuille ja räätälöinti interventiokokonaisuuden aikana
Jatkuva palvelumuotoilu hyvinvointidatan perusteella
- Vaikuttavuuteen pyritään hyvinvointivaikutusten kautta
- Jokaisella palveluntuottajalla omat hyvinvoinnin mittarit (Jääsydän, Tulostähti ja Koettu hyvinvointi –kysely, muutokset tulostatuksessa, 3X10D)
- Tuloksia hyödynnetään asiakastyössä osana tiedolla johtamista