Perheet keskiöön!
Kaikkien perheiden paikka
Vertais- ja itsearvioinnin työkalu auttaa kohtaamispaikkatoimijoita kehittämään toimintaansa perheiden tarpeita vastaavaksi huomioiden erityisesti esteettömyyden ja saavutettavuuden sekä monimuotoiset ja erityisperheet.
Työkalu on tarkoitettu kaikille kohtaamispaikan toimintaa kehittäville työntekijöille, vapaaehtoisille ja johdolle sekä hyvinvointialueen, kunnan tai muun erikseen määritellyn alueen kohtaamispaikkatoimintaa koordinoiville ja johtaville tahoille. Sitä voidaan käyttää monenlaisissa, eri toimijoiden ylläpitämissä perheiden kohtaamispaikoissa.
Arviointi tuo näkyviin kohtaamispaikan merkityksen
Suunnitelmallinen ja säännöllinen arviointi tuo näkyviin eri toimijoiden toteuttaman kohtaamispaikkatoiminnan vahvuudet sekä toiminnan merkityksen yhteisöille ja niiden ihmisille. Sen avulla voidaan tuoda näkyväksi myös toiminnan kehittämisen tarpeet ja asettaa tavoitteet, joiden mukaan toimintaa lähdetään kehittämään. Huomiota kiinnitetään mm. siihen, miten perheet kohdataan, kuinka vanhempien ja lasten osallisuutta tuetaan, miten toimintaa johdetaan ja kuinka saavutettavaa ja esteetöntä toiminta on.
Yksittäisen kohtaamispaikan toiminnan laadunarvioinnin ja kehittämisen lisäksi työkalu tukee myös kohtaamispaikkatoiminnan alueellista arviointia, joka tapahtuu hyvinvointialueen tai muun erikseen sovitun alueen kohtaamispaikkatoimijaverkostossa, jossa tehdään sovituin väliajoin yhteenveto alueella tehdyistä kohtaamispaikkojen arvioinneista.
Toinen tärkeä osa alueellista arviointia on alueen kohtaamispaikkatoiminnan rakenteen ja ohjauksen arviointi, joissa tarkastellaan mm. kohtaamispaikkatoiminnan koordinoinnin toimivuutta sekä sitä, miten ko. alueen kohtaamispaikkatoiminta kytkeytyy perhekeskuksiin.
Kaikkien perheiden paikka -arviointityökalu
Lataa itsellesi Kaikkien perheiden paikka -pdf. Julkaisusta löydät arviointikriteerit sekä tietoa ja ohjeita työkalun käyttöön sekä yksittäisen kohtaamispaikan, että alueellisen arvioinnin osalta.
Löydät myös arviointilomakkeet sekä yksittäisen kohtaamispaikan, että alueellisen arvioinnin tueksi.
Arviointityökalu on päivitetty syksyllä 2024 ja se on saatavilla pian myös painettuna versiona. Työkalusta julkaistaan ruotsinkielinen versio myöhemmin syksyllä.
Kaikkien perheiden paikka. Vertais- ja itsearvioinnin työkalu kohtaamispaikkatoiminnan laadunarviointiin ja kehittämiseen
Lomakkeet arvioinnin tueksi
Perheet keskiöön! -toiminnan tarjoama tuki työkalun käyttöön
Tarjoamme hyvinvointialueiden kohtaamispaikka- ja perhekeskustoimijoille tukea ja koulutusta arviointityökalun käyttöön!
Mikäli työkalu ei ole vielä tuttu, meiltä voi tilata peruskoulutuksen (3h), jossa käymme tiiviisti läpi, mistä perheiden kohtaamispaikkojen laadunarvioinnissa on kyse ja mitä arviointi käytännössä tarkoittaa niin yksittäisen kohtaamispaikan kuin laajemman verkoston tai hyvinvointialueen tasolla.
Järjestämme koulutuksia hyvinvointialuekohtaisesti yhteistyössä alueen kohtaamispaikkatoimintaa koordinoivien tahojen kanssa. Koulutukset on suunnattu yksittäisten kohtaamispaikkojen toimijoille sekä kohtaamispaikkatoimintaa koordinoiville ja johtaville tahoille. Koulutus sopii sekä ammattilaisille että vapaaehtoisille. Koulutuksen jälkeen olemme tarvittaessa hyvinvointialueen tukena arviointien käynnistämisessä.
Perheet keskiöön
-kohtaamispaikkaverkosto
Kaikkien perheiden paikka -työkalua käyttävät ja sen käytöstä kiinnostuneet voivat liittyä Perheet keskiöön -kohtaamispaikkaverkostoon ja osallistua vertaistapaamisiin, joita järjestetään kaksi vuosittain. Verkoston tavoitteena on:
- jakaa ajatuksia kohtaamispaikkatoiminnan vertais- ja itsearviointityökalun käytöstä.
- kuulla muiden kohtaamispaikkatoimijoiden kokemuksia siitä, miten he käyttävät arviointityökalua käyttävät yksittäisten kohtaamispaikkojen tai laajemman alueen (esim. hyvinvointialueen tai kunnan) kohtaamispaikkatoiminnan kehittämisen tukena.
- saada vertaistukea, keskustella ja jakaa kokemuksia siitä, miten kukin voi omalla alueellaan edistää ja vahvistaa vertais- ja itsearviointityökalun käyttöä.
Keskeiset käsitteet
Työkalun avulla haluamme kannustaa kohtaamispaikkatoimijoita pohtimaan, miten toiminnassa voidaan huomioida kaikenlaiset perheet. Vertais- ja itsearviointimallissa on käytetty seuraavia käsitteitä.
Perheiden kohtaamispaikka
Yhdenvertaisuus, kohtuulliset mukautukset, positiivinen erityiskohtelu
Tasa-arvo
Saavutettavuus
Esteettömyys
Osallisuus
Lisätietoa
Kaisu Muuronen
Erityisasiantuntija, kehittämispäällikkö
050 569 6697
Soile Honkala
Viestintä- ja verkostokoordinaattori
050 5323 783