Ei heikennetä erityistarpeisten nuorten toimeentuloa ja opiskelumahdollisuuksia
Lastensuojelun Keskusliitto on antanut lausuntonsa sosiaali- ja terveysvaliokunnalle hallituksen esityksestä eduskunnalle laeiksi kansaneläkelain, Kansaneläkelaitoksen kuntoutusetuuksista ja kuntoutusrahaetuuksista annetun lain muuttamisesta sekä eräiksi muiksi laeiksi.
Esityksen mukaan kansaneläkkeen, takuueläkkeen, sairauspäivärahan ja Kansaneläkelaitoksen kuntoutusrahaetuuksien alaikäraja nostettaisiin 16 vuodesta 18 vuoteen. Lisäksi työttömyysetuuksien maksamiseen säädettyjä poikkeuksia ehdotetaan rajattavaksi. Vammaisetuuksista annetun lain mukaisia etuuksia ehdotetaan muutettavaksi siten, että vammaistukea maksettaisiin jatkossa alle 18-vuotiaalle lapsen vammaistukena ja 18 vuotta täyttäneelle aikuisen vammaistukena. Eläkettä saavan hoitotuen alaikärajaa nostettaisiin vastaavasti 18 vuoteen. Vammaisetuuksien saajat siirtyisivät näin ollen jatkossa aikuisille tarkoitettujen etuuksien piiriin 18 vuoden iässä nykyisen 16 vuoden iän sijasta.
Lastensuojelun Keskusliitto ei kannata esitettyjä muutoksia, sillä ne heikentävät haavoittuvassa asemassa olevien nuorten asemaa. Esitetyt muutokset vaikuttavat kielteisesti erityistarpeisten nuorten toimeentuloon, opiskelumahdollisuuksiin, työllistymiseen ja itsenäistymiseen.
Erityisen tuen opiskelupaikkoja ei usein ole saatavilla erityistarpeisen nuoren kotiseudulla, jolloin opiskelut vaativat muuttamista toiselle paikkakunnalle kouluviikkojen ajaksi. Majoittuminen opiskelupaikkakunnalla aiheuttaa merkittäviä lisäkustannuksia, joiden kattamiseksi nuoren kuntoutusraha on tarpeellinen.
Kuntoutusrahaetuuksien poistaminen alle 18-vuotiailta heikentäisi merkittävästi perheiden edellytyksiä vastata näistä lisäkustannuksista ja vaarantaisi opiskelujen mahdollistumisen. Elatusvastuun korostuminen esitettyjen muutosten myötä on erityisen ongelmallista erityislapsiperheissä, joissa usein ainakin toinen vanhemmista jää lapsen huolenpidon vuoksi työelämän ulkopuolelle, jolloin perheen taloudellinen tilanne on usein haastava.
Esitetyt leikkaukset kohdistuvat haavoittuvimmassa asemassa oleviin vammaisiin ja pitkäaikaissairaisiin nuoriin
Keskusliitto pitää erikoisena, että kyseistä muutosta perustellaan alaikäisten lasten keskinäisen yhdenvertaisuuden lisäämisellä, vaikka samanaikaisesti tunnustetaan muutoksen heikentävän tosiasiallista yhdenvertaisuutta 16–17-vuotiaiden nuorten osalta. Esityksessä todetaan kuntoutusrahan tutkitusti edistäneen nuorten toimintamahdollisuuksia ja saaneen nuoria korottamaan tavoitetasojaan, joten 16–17-vuotiaiden nuorten positiiviselle erityiskohtelulle on perusteet. Keskusliitto ei pidä hyväksyttävänä sitä, että jo valmiiksi haavoittuvaisessa asemassa olevien nuorten tosiasiallista yhdenvertaisuutta suhteessa muihin samanikäisiin nuoriin heikennetään säästöjä tavoiteltaessa.
Esitetyillä muutoksilla tavoitellaan pääasiallisesti säästöjä. Esitetyt leikkaukset kohdistuvat kuitenkin yhteiskunnassa kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleviin vammaisiin ja pitkäaikaissairaisiin nuoriin. Näin leikkaukset heikentävät heidän oikeuksiensa täysimääräistä toteutumista. Tulee myös huomioida, että samaan ihmisryhmään on jo kohdistettu merkittäviä leikkauksia kuntoutusrahan vähimmäismäärän alentamisella ja yleisemmin sosiaali- ja terveyspalveluihin kohdistuvien leikkausten muodossa. Lisäksi on todennäköistä, että esitetyt muutokset johtaisivat toimeentulotuen tarpeen kasvuun, jolloin tavoiteltuja säästöjä ei saavutettaisi. Keskusliitto vaatii, että lainsäädäntöä laadittaessa harkitaan ensisijaisesti lapsen etu, kuten Suomessa lakina voimassa oleva YK:n Lapsen oikeuksien sopimus edellyttää.
- Lue koko lausunto: Lastensuojelun Keskusliiton lausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle laeiksi kansaneläkelain, Kansaneläkelaitoksen kuntoutusetuuksista ja kuntoutusrahaetuuksista annetun lain muuttamisesta sekä eräiksi muiksi laeiksi (pdf)
- Lue aiempi lausunto aiheesta: Erityistarpeisten nuorten toimeentulo ja opiskelumahdollisuudet tulee turvata
Kommentit (0)