Hyppää sisältöön

Hoitotakuuaikojen pidentäminen heikentää perheiden hyvinvointia

Lapsen arki
Politiikka & Yhteistyö
Lausunnot ja kuulemiset
7.8.2024
Hoitotakuuaikojen pidentäminen heikentää perheiden hyvinvointia

Lastensuojelun Keskusliitto on antanut lausunnon hallituksen esityksen luonnoksesta liittyen perusterveydenhuollon hoitotakuuseen.

Esityksessä ehdotetaan, että 14 vuorokauden hoitoon pääsyn enimmäisajasta kiireettömässä perusterveydenhuollon avosairaanhoidossa luovutaan 23 vuotta täyttäneiden osalta, ja hoitoon pääsyn enimmäisajaksi palautetaan aiempi kolme kuukautta. Vastaavasti ehdotetaan, että kiireettömässä perusterveydenhuoltoon kuuluvassa suun terveydenhuollossa luovutaan 23 vuotta täyttäneiden osalta voimassa olevasta neljän kuukauden hoitoon pääsyn enimmäisajasta sekä 1.11.2024 voimaan tulevasta kolmen kuukauden hoitoon pääsyn enimmäisajasta ja hoitoon pääsyn enimmäisajaksi palautetaan aiempi kuusi kuukautta. Liitännäismuutoksena pidennettäisiin myös lääkärien ja hammaslääkärien sekä erikoishammaslääkärien jatkokäyntien toteutumisen enimmäisaikoja. Kaikissa tapauksissa hoitoon tulisi kuitenkin päästä kohtuullisessa ajassa. Lasten ja alle 23-vuotiaiden nuorten osalta säilytettäisiin kokonaisuudessaan kiireettömän perusterveydenhuollon hoitotakuun nykysääntely. Ehdotettavat lait on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.1.2025.  

Lastensuojelun Keskusliitto ei kannata esitettyjä muutoksia. Ehdotetut hoitotakuuajat ovat kohtuuttoman pitkät ja hyvinvointialueiden rahoitusten leikkaukset vaikeuttavat oikea-aikaisen perusterveydenhuollon toteuttamista.  

Vaikka muutokset eivät koske lapsia ja alle 23-vuotiaita nuoria, niillä voi olla merkittäviä välillisiä vaikutuksia lasten ja nuorten hyvinvointiin. Erityisesti niiden lasten vanhempien kohdalla, joiden ainoa hoitopaikka on julkinen terveydenhuolto, vanhemman terveydentilan heikentyminen hoitoon pääsyn pidentymisen vuoksi voi vaikuttaa merkittävästi lasten huolenpitoon ja hyvinvointiin.  

Hoitotakuun höllentäminen kasvattaa eriarvoisuutta ja heikentää yhdenvertaisuutta yhteiskunnassa. Ehdotetut muutokset vaikuttavat eniten heikommassa sosioekonomisessa asemassa oleviin, joilla ei ole taloudellisia mahdollisuuksia hakeutua omakustanteiseen yksityiseen hoitoon, ottaa tai saada sairausvakuutuksia tai käyttää työterveyspalveluita. Lisäksi alueellinen yhdenvertaisuus heikkenisi, sillä pitkät hoitotakuun enimmäisajat mahdollistaisivat merkittävän vaihtelun hoitoonpääsyajassa eri alueiden välillä. Esitys heikentäisi 23 vuotta täyttäneiden vammaisten henkilöiden asemaa enemmän verrattuna moniin muihin 23 vuotta täyttäneisiin heidän korostuneen palvelutarpeensa vuoksi. 

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sulje