Tukea lapselle perheenjäsenen sairastaessa
Lapset tarvitsevat tukea sairauden, vamman, riippuvuusongelman tai muun terveyden haasteen kuormittaessa perheen arkea. Lapsen ja perheiden tuen ja tiedon tarve tunnistetaan kuitenkin vielä heikosti eikä varhaista tukea ole tarjolla riittävästi. Järjestöt ja seurakunnat tarjoavat valtavasti teemaan liittyvää tietoa ja tukea sekä palveluita, jotka täydentävät hyvinvointialueiden ja kuntien tarjoamia palveluita.
Kokosimme tietoa teemasta ammattilaisten tueksi ja perheiden ohjaamiseksi järjestöjen tarjoamien palvelujen ja tuen piiriin.
Lapsi tarvitsee tukea, kun perheenjäsenellä on sairaus tai vamma
Arviolta neljännes suomalaisista lapsista kokee vanhemman vakavan sairastumisen, ja monet kohtaavat myös sisaruksen sairastumisen. Kouluterveyskyselyn mukaan 6–7 % yläkouluikäisistä auttaa tai hoivaa perheenjäsentään säännöllisesti sairauden, vamman tai korkean iän vuoksi. Näiden lasten hyvinvointi on keskimääräistä heikompaa, mikä kertoo siitä, etteivät he ja heidän perheensä saa riittävästi tukea kuormittavissa tilanteissa.
Lasten ja perheiden tukemisessa on tärkeää, että ammattilaiset puhuvat avoimesti sairastumisen herättämistä tunteista ja tarjoavat oikea-aikaista, lapsen ikätasoon sovitettua tietoa. Kuormittavat tilanteet voivat aiheuttaa häpeää ja ulkopuolisuuden tunteita, joita voidaan lievittää vertaistuella, yhdessäololla ja virkistäytymisellä kodin ulkopuolella. Perheet hyötyvät myös arjen konkreettisesta tuesta, joka mahdollistaa sekä vanhempien hengähdystauot että lasten hyvinvointia tukevat hetket.
Sivustolta löydät tietoa ja tukea
Diagnoosista riippumatta
- Materiaalia puheeksiottamisen ja keskustelun tueksi
- Tietoa ja tukea sairastuneille vanhemmille
- Arjen tukea haasteellisessa tilanteessa oleville perheille
- Tietoa ja keskusteluapua lapsille ja nuorille
Tiettyihin sairauksiin tai vammoihin liittyen
Perheenjäsenen kuollessa
Materiaalia puheeksiottamisen ja keskustelun tueksi
Lapsen tuen tarpeiden selvittäminen ja tarvittavan avun saaminen edellyttää perheenjäsenen sairauden puheeksiottamista lapsen ja vanhemman kanssa.
- Tutustu Perheet keskiöön -toimintasuositukseen: Perheenjäsenen sairaus tai vamma puheeksi. Se tarjoaa vinkkejä ja ideoita ammattilaisille sairauden kuormittamien lasten ja perheiden tukemiseen.
- Lapset puheeksi® -menetelmä (mieli.fi) antaa eväitä perheen kanssa keskusteluun muuttuneesta perhetilanteesta. Menetelmän tavoitteena on rakentaa perheen yhteistä ymmärrystä sekä tukea lapsia ja perheitä heidän arkisissa ympäristöissään.
- Tutustu myös Lastensuojelun Keskusliiton politiikkasuositukseen 1/2024: Lapsella on oikeus tukeen vanhemman sairastaessa.
Muuta materiaalia keskustelun tueksi
- Sisaruuskortit (tukiliitto.fi)
- Nuoren hoivaajan huolikortit löydät Alisa-projektin (alisaprojekti.fi) ja FinFamin Varsinais-Suomen (vsfinfami.fi) sivuilta.
- Surun äärellä-keskustelukortit (tukena.fi)
- Vanhemman alkoholinkäytön puheeksiottaminen lapsen ja vanhemman kanssa, A-klinikkasäätiö (lasinenlapsuus.fi)
- Perheiden hyvinvointipuu, FinFami Pirkanmaa (finfamipirkanmaa.fi)
Tietoa ja tukea sairastuneille vanhemmille
Järjestöt tarjoavat neuvontaa ja materiaalia sairauden käsittelyyn lapsen kanssa sekä tukea sairauden kuormittamaan vanhemmuuteen ja parisuhteeseen.
Tietoa sairaudesta puhumiseen lapselle
Sairauden kuormittaman vanhemmuuden tukea ja neuvontaa
Parisuhteen tukea, kun toinen vanhemmista sairastaa
Arjen tukea haasteellisessa tilanteessa oleville perheille
Järjestöt voivat tarjota lapselle tukihenkilön, kaverin tai tukiperheen haastavissa tilanteissa, joissa perheen tai vanhemman omat voimavarat ovat vähissä.
Tuetut lomat
Perhelomitus
Tukihenkilö ja -perhetoiminta
Tietoa ja keskusteluapua lapsille ja nuorille
Järjestöt tarjoavat materiaalia sekä kriisi- ja keskusteluapua kaikille lapsille ja nuorille, joiden perheessä on sairautta tai vammaisuutta.
Tietoa
Kriisi- ja keskusteluapu
Tukea verkossa
Chat-palvelut
Sairauskohtaista tietoa ja tukea
Järjestöt tarjoavat runsaasti sairauskohtaista tukea:
- lapsille ja nuorille ikätasoista tietoa eri sairauksista ja keskustelutukea niihin liittyen.
- vanhemmille neuvoja ja ohjausta omasta sairaudestaan puhumiseen lasten kanssa.
- erilaisia kursseja, leirejä ja sopeutumisvalmennuksia koko perheelle.
Useista sairaaloista ja sote-keskuksista löydät järjestöjen palvelut myös OLKA-pisteiden (olkatoiminta.fi) kautta.
Alla olevista valikoista löydät tietoa sairauksittain aakkosjärjestyksessä.
Lapsille ja nuorille
Vanhemmille ja koko perheelle
Tukea lapselle perheenjäsenen kuollessa
Läheisen tai perheenjäsenen kuolema vaikuttaa merkittävällä tavalla lapsen elämänkulkuun. Kuoleman kohdatessa lapsen ja nuoren surun kohtaaminen ja tukeminen on tärkeää. Surun kohtaamisesta löytyy kattavasti tietoa Surevan kohtaaminen -sivustolta (surevankohtaaminen.fi). Sivustolle on koottu erilaisia tukitahoja (surevankohtaaminen.fi).
Tukea läheisensä tai perheenjäsenensä menettäneille lapsille ja nuorille on tarjolla seuraavissa yhdistyksissä:
Tämä sivusto on toteutettu yhteistyössä seuraavien Lapsen tukeminen -järjestöverkostoon kuuluvien järjestöjen kanssa:
A-klinikkasäätiö, Aivovammaliitto, Diabetesliitto, Ehkäisevä päihdetyö Ehyt, FinFami Etelä-Pohjanmaa, FinFami Uusimaa, FinFami Varsinais-Suomi, Folkhälsan, Invalidiliitto, Itsenäisyyden Juhlavuoden lastensäätiö Itla, Joensuun seudun omaishoitajat, Kehitysvammaisten Tukiliitto, Mieli, Muistiliitto, Omaishoitajaliitto, Oulun seudun omaishoitajat, Parisuhdekeskus Kataja, Surevan kohtaaminen -toiminta, Syöpäjärjestöt, Tukena-säätiö.
Lisätietoa
Kaisu Muuronen
Erityisasiantuntija, kehittämispäällikkö
050 569 6697