Osallisuus perhekeskuksissa ja kohtaamispaikoissa
Perheiden tulee olla mukana suunnittelemassa, toteuttamassa, arvioimassa ja kehittämässä perhekeskustoimintaa. Siksi nostamme perheiden ääntä esiin ja pyrimme varmistamaan, että perhekeskukset rakennetaan perheiden tarpeita vastaaviksi.
Lue lisää vuoden 2023 Osallisuusviikosta alta tai tapahtumasivulta
Osallisuusviikkoa vietettiin tänä vuonna 28.8.-1.9.2023
Lue lisää vuoden 2023 Osallisuusviikon tapahtumasivulta.
Haastoimme hyvinvointialueiden kohtaamispaikkatoimijoita järjestämään osallisuutta lisäävää toimintaa viikon aikana. Tarjoasimme kohtaamispaikkojen käyttöön valmista materiaalia, mutta jokainen saattoi järjestää myös vapaavalintaista ohjelmaa.
Osallisuusviikolle sai ottaa osaa vapaasti ja tapahtumista ja tiedoista viestittiin viikon aikana somessa aihetunnisteella #osallisuusviikko.
Ilmoittaudu mukaan järjestämään toimintaa osallisuusviikolla!
Haastamme kaikki kohtaamispaikat järjestämään osallisuutta lisäävää ohjelmaa Osallisuusviikolla lapsille, nuorille ja perheille. Tarjoamme kaikille viikkoon ilmoittautuneille kohtaamispaikoille käyttöön sosionomiopiskelijoiden Helena Korpelan ja Marika Kukushkinan laatiman toiminnallisen paketin, jossa on esimerkkejä harjoituksista ja ohjelmasta, jota kohtaamispaikoissa voidaan soveltaa lisäämään lasten ja perheiden osallisuutta. Materiaali löytyy myös tältä sivulta.
Lähetämme lyhyen kyselyn ilmoittautuneille noin viikko osallisuusviikon jälkeen ja kysymme, kuinka viikon ohjelma lisäsi tai tulee lisäämään lasten ja perheiden osallisuutta kohtaamispaikkanne.
Miten voin osallistua Osallisuusviikkoon?
- Ilmoittaudu osallisuusviikkoon (webropol.fi)
- Järjestä osallisuusviikolla osallisuutta lisäävä tapahtuma / työpaja. Ilmoitauduttuasi saat vinkkejä ohjelman järjestämiseen.
- Kerro halutessasi tapahtumasa somessa käyttäen hashtagia #Osallisuushaaste. Tägää @perheetkeskioon julkaisuun.
- Kerro meille tapahtuman jälkeen, mitä opitte ja mitä vinkkejä osallisuuden edistämiseen saitte!
Lukuvinkkejä osallisuudesta
Sosionomiopiskelijat Helena Korpela ja Marika Kukushkina Metropolia AMK:sta kokosivat keväällä 2023 opinnäytetyönään lukuvinkkilistan osallisuudesta.
Mitä on lapsen osallisuus?
Miksi lapsiperheiden osallisuus on tärkeää ja miten sitä voi tukea?
Erityisryhmien osallisuuden huomioiminen
Osallisuuden johtaminen ja edistäminen perhepalveluissa
Kimara. Joukko erilaisia linkkivinkkejä.
Osallisuusviikon toiminnallinen paketti
Sosionomiopiskelijat Helena Korpela ja Marika Kukushkina Metropolia AMK:sta kokosivat keväällä 2023 opinnäytetyönään toiminnallisia harjoituksia, joita voidaan hyödyntää erityisesti osallisuusviikon aikana, mutta toki milloin tahansa muutenkin.
Unelmien päivä perhekeskuksessa!
Laiva on lastattu!
Toista perässä -tuokio
Osallistava yhteisöpalaveri
Yhteinen auringonkukka -askartelu
Tutustu myös Osallisuusviikon 2021 kyselyn tuloksia kokoavaan interaktiiviseen artikkeliimme!
Kysyimme vanhemmilta, miten lasten & perheiden palvelut, tuki ja niistä tiedottaminen toimivat ja miten niitä pitäisi kehittää? Vanhempien vastaukset antavat arvokasta tietoa perheiden palvelujen ja perhekeskusten kehittämisen tueksi.
Tutustu Osallisuusviikon toimintamalliin ja toimintasuositukseen
Tiesitkö?
Osallisuuden kokemus syntyy siitä, että tulee kuulluksi, kokee, että voi vaikuttaa omaan elämäänsä sekä yhteisiin asioihin ja siitä, että tuntee olevansa merkityksellinen osa kokonaisuutta. Osallisuuden lähtökohta on aito ja arvostava kohtaaminen ja kuuleminen sekä näkemysten ja tarpeiden selvittäminen.
Lue lisää Osallisuusviikon tuloksista
Osallisuusviikon 2021 kyselyn tulokset löytyvät koottuna interaktiivisesta artikkelistamme Miten perhekeskukset rakennetaan perheiden tarpeita vastaaviksi?
Tutustu myös edellisen vuoden julkaisuumme: Perheet keskiöön!: Vanhempien kokemuksia tuen ja palveluiden saatavuudesta, toimivuudesta ja niiden kehittämisestä.
Katso video vanhempien kyselyn tuloksista:
Katso Perhekeskuskonferenssin Osallisuusviikko 2020 -video YouTubessa
Millainen on unelmien perhekeskus lasten mielestä?
Lisätietoa
Kaisu Muuronen
Erityisasiantuntija, kehittämispäällikkö
050 569 6697
Soile Honkala
Viestintä- ja verkostokoordinaattori
050 5323 783