Kuinka suorittaa nuoruus?
Julkisessa keskustelussa kannetaan huolta nuorten jaksamisesta, mielenterveydestä, väkivallalla oireilemisesta ja palveluiden puutteesta. Mitä nuoret itse ajattelevat nuoruudesta vuonna 2022? Lastensuojelun Keskusliiton tuore julkaisu ”Kuinka suorittaa nuoruus” päästää ääneen nuoria, jotka kertovat rehellisesti ja avoimesti omista kokemuksistaan ja hakevat ratkaisuja hyvinvoinnin ja jaksamisen haasteisiin.
Kun nuorten elämään liittyviä kysymyksiä pohditaan, on tärkeää tehdä tilaa heidän omille näkökulmilleen ja ajatuksilleen. ”Kuinka suorittaa nuoruus” -julkaisussa kokemuksiaan nuoruudesta tässä ajassa avaa kymmenen 15–21-vuotiasta kirjoittajaa. He esiintyvät julkaisussa nimimerkeillä, jotta myös arkojen tai kipeiden aiheiden avaaminen on ollut mahdollista. Nuorten kirjoituksia värittävät huoli mielenterveydestä ja jaksamisesta, suorituskeskeisen yhteiskunnan paineet sekä kokemukset kiusaamisesta ja syrjinnästä – mutta myös toivo kauniimmasta huomisesta, ystävien tuki sekä ilo arjen pienistä asioista, kuten vaikkapa lemmikeistä.
Nuorten kirjoitusten rinnalla julkaisu tarjoaa ajankohtaista faktatietoa nuorten esille nostamista teemoista: mielenterveydestä, syömishäiriöistä, koulusta, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemasta, rasismista sekä lastensuojelusta. Julkaisun kuvitukset on toteuttanut kirjoittajien ikäluokkaa oleva nuori kuvittaja.
Nuori tarvitsee tukea mielen hyvinvointiin
Psyykkiset ongelmat ovat nuoruudessa melko yleisiä ja usein myös ohimeneviä. Noin joka viides nuori kokee alakuloisuutta, ahdistusta tai liiallista ärtyneisyyttä, joka vaikuttaa häiritsevästi ihmissuhteisiin, opiskeluun ja vapaa-ajan viettoon (mieli.fi). Läheistenkin aikuisten on joskus vaikeaa hahmottaa, milloin tarvitaan ulkopuolista apua. Moni nuori peittelee tunteitaan ja suojelee vanhempiaan huoliltaan, jolloin aikuisten on oltava valppaina, uskallettava nähdä nuoren pahoinvointi ja osoitettava tälle, että pystyy auttamaan. Yhteiskunnan tasolla meidän on herättävä huolehtimaan siitä, että myös ammattiapua on tarjolla viipymättä.
– Olen saanut revittyä itseni ylös ilman mielenterveyspalveluita – tai ehkä olen selvinnyt sen takia, että en joutunut siihen suureen sirkukseen. Kaikki eivät ole yhtä onnekkaita. On monia nuoria, jotka eivät ole selvinneet, saivat sitten puutteellista apua tai eivät. Tilanne pitää korjata. Yhdenkään nuoren ei pitäisi enää kuolla näiden surkeiden, toimimattomien palveluiden takia.
Nimimerkki Jäätelötikku, 16 vuotta
– En oikeastaan muista mitä kautta alun perin löysin tiedon pro ana -yhteisöistä. Varmaan hain netistä tietoa siitä, miten voisin laihtua nopeammin. Tai ehkä se tuli vastaan, kun googletin jotain anoreksiasta. Joka tapauksessa se oli kuin huumetta aliravitsemustilani runtelemille aivoille. Enkä edes tajunnut kuinka sairasta se kaikki oli. En edes tiedä kuinka puhua asiasta vahingossa kutsumatta muita seuraamaan jalanjäljissäni siihen helvettiin. Mutta kysymys sinulle, joka olet nuoren vanhempi: tiedätkö sinä, missä lapsesi liikkuu netissä?
Nimimerkki Satakieli, 17 vuotta
THL:n vuoden 2019 Kouluterveyskyselyn (thl.fi) mukaan sateenkaarinuoret sekä etnisiin vähemmistöihin kuuluvat nuoret ovat muita ahdistuneempia ja kiusaamisen ja fyysisen uhkan kokemukset ovat heillä yleisempiä. Vähemmistöihin kuuluvat nuoret kokevat myös muita useammin, etteivät saa apua ongelmiinsa tukea tarvitessaan. Nykyvanhemmilla on onneksi aikaisempaa enemmän tietoa identiteettien moninaisuudesta ja he osaavat paremmin suhtautua myönteisesti nuoreensa juuri sellaisena kuin hän on. Kaikilla nuorilla ei kuitenkaan ole lähipiirissään ymmärtävää aikuista, jolloin anonyymin auttavan palvelun tuki on kriittisen tärkeää.
– Yksinäisyys tuntuu kurjalta, ahdistavalta ja pelottavalta. Tuntuu, että on yksin tyhjässä tilassa ilman ajatuksia. Ei ole tunnetiloja, paitsi ahdistus.
Nimimerkki Minttu, 17 vuotta
Jokainen nuori ansaitsee varauksetonta hyväksyntää
Julkaisun tekoon osallistuneet nuoret kokevat elämänsä liian suorituskeskeiseksi, eivätkä he ole yksin ajatustensa kanssa. Suomalaiset nuoret ovat keskimäärin muiden maiden nuoria kuormittuneempia koulutyöstä, eivätkä viihdy koulussa yhtä hyvin (nuortenlinkki.fi). Koulu-uupumuksen kokemukset ovat kouluterveyskyselyn mukaan viime vuosina kasvaneet.
Koulujen henkilökunnan, vanhempien ja muiden nuorten arjessa lähellä olevien aikuisten on tärkeää pystyä tukemaan nuorten jaksamista eri tavoin sekä tarjota heille mahdollisuuksia kokea yhteisöllisyyttä, osallisuutta ja kuulluksi tulemista. Nuori tarvitsee yksilöllistä tukea heti, kun oppimisen tai jaksamisen haasteita ilmenee.
Jokainen aikuinen voi tarjota läheiselleen nuorelle varauksetonta hyväksyntää ilman suorituspaineita, kuuntelevan korvan ja avoimen mielen. Kenen tahansa lapsen ja nuoren hyvinvointia edistää, kun hän tietää olevansa rakastettu ja tärkeä osa perhettä, ja kun aikuinen tarvittaessa auttaa häntä selviytymään vaikeista tilanteista ja tunteista.
– Vain yhteiskunnan asenteita muuttamalla voimme saada nuoret ymmärtämään heidän riittävän omana itsenään; kauniina, arvokkaina ja ainutlaatuisina yksilöinä.
Nimimerkki Satakieli, 17 vuotta
Tutustu “Kuinka suorittaa nuoruus” -julkaisuun
Lisätietoja antavat:
Erityisasiantuntija Ira Custódio
ira.custodio@lskl.fi
p. 050 591 8525
Johtaja, viestintä ja vaikuttaminen, Juuli Hurskainen
juuli.hurskainen@lskl.fi
p. 050 3533480
Kommentit (0)