Hyppää sisältöön

Lastensuojelun Keskusliiton kevätkokous 2023: Järjestöjen lapsille ja perheille tarjoama apu on turvattava

Politiikka & Yhteistyö
Tiedotteet
23.5.2023
Lastensuojelun Keskusliiton kevätkokous 2023: Järjestöjen lapsille ja perheille tarjoama apu on turvattava

Sosiaali- ja terveysalan järjestöissä tehdään päivittäin korvaamattoman tärkeää työtä lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin ylläpitämiseksi muun muassa erilaisten palveluiden, chatien, perhekerhojen, hoito- ja keskusteluavun muodossa. Järjestöjen monimuotoisen työn merkitys on tunnistettava ja niiden vahvuuksia hyödynnettävä palvelujärjestelmässämme.

Suomessa toimii sosiaali- ja terveysalalla 10 708 järjestöä, 10 183 yhdistystä sekä 525 säätiötä (SOSTE/PRH 2023). Järjestöt täydentävät julkisia palveluita ja tarjoavat sadoille tuhansille suomalaisille apua arkeen ja elämään. Lapsi- ja perhejärjestöt ovat sosiaali- ja terveysalan järjestöjen suurin ryhmä.

Jopa 27 % sotejärjestöistä toimii lasten ja perheiden parissa. Näissä järjestöissä tehdään korvaamatonta työtä lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin ja tulevaisuuden turvaamiseksi. Yhteiskunnassa tapahtuvien nopeiden muutosten ja suurten hyvinvointihaasteiden keskellä on ensiarvoisen tärkeää, että järjestöjen rahoitus ja sen jatkuvuus turvataan tulevalla hallituskaudella, eikä järjestöjen tarjoamiin palveluihin tule katkoksia. Hyvinvoinnista ei voida tehdä säästöjä.

YK:n lapsen oikeuksien komitea näkee kansalaisyhteiskunnan roolin myös lapsen oikeuksien turvaajana merkittävänä ja seuraa lapsen oikeuksien toteutumista järjestöjen toteuttaman vaihtoehtoisen raportin perusteella. Lastensuojelun Keskusliitto on koordinoinut Suomessa järjestöraportin toteutusta ja ollut komitean kuultavana viime syksynä.

Lastensuojelun Keskusliitto julkaisee 7.6. tilannekuvan perhekeskustoimintaan liittyvän järjestöyhteistyön toteutumisesta hyvinvointialueilla. Osana tilannekuvaa julkaistaan arviointimalli, jonka avulla voidaan tarkastella järjestöjen ja hyvinvointialueen välistä yhteistyötä.

Lapsistrategia tuo pitkäjänteisyyttä lapsi- ja perhepolitiikkaan

Kevätkokouksessa kuultiin myös Mannerheimin Lastensuojeluliiton johtavan asiantuntijan Esa Iivosen sekä kansallisen lapsistrategian erityisasiantuntija Laura Kuusion katsaus kansallisen lapsistrategian tilanteeseen. Kansallinen lapsistrategia on valmisteltu parlamentaarisesti vuonna 2020 ja julkaistu vuonna 2021, jolloin myös valmisteltiin lapsistrategian toimeenpanosuunnitelma poikkihallinnollisesti.

– Lapsistrategian avulla voidaan varmistaa, että lapsen oikeudet huomioidaan yhteiskunnassa systemaattisesti. Lapsipolitiikkaa ei voi toteuttaa pistemäisesti, sanoo Esa Iivonen, joka on ollut mukana valmistelemassa kansallisen lapsistrategian maaliskuussa 2023 julkaistua seurantakertomusta.

– Tällä hetkellä keskeistä on jatkuvuuden turvaaminen. Ensimmäinen seurantakertomus toimii siltauksena tulevalle hallitukselle, ja nyt on olennaista varmistaa integroituminen muun muassa kuntien ja hyvinvointialueiden sekä muiden toimijoiden työhön. Lapsinäkökulman huomioiminen julkisen vallan toiminnassa on edelleen monella tapaa puutteellista.

Lastensuojelun Keskusliiton sääntömääräinen kevätkokous järjestettiin 23.5.2023. Kokoukseen osallistui yhteensä 47 yhdistyksen jäsenyhteisöjen edustajaa. Kevätkokous hyväksyi keskusliiton vuosikatsauksen vuodelta 2022 sekä vuoden 2022 tilinpäätöksen.

Lisätietoja antavat:

Toiminnanjohtaja Ulla Siimes, ulla.siimes@lskl.fi, p. 040 553 0981

Viestinnän ja vaikuttamisen johtaja Juuli Hurskainen, juuli.hurskainen@lskl.fi, p. 050 3533 480

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sulje