Lapset otetaan vahvemmin mukaan arvioimaan oikeuksiensa toteutumista
Lastensuojelun Keskusliitto koordinoi vuosina 2025–2026 toteutettavaa hanketta, jossa vahvistetaan lasten osallistumista oikeuksiensa toteutumisen arvioinnissa. Hankkeessa laaditaan lapsiystävällinen versio YK:n lapsen oikeuksien komitean päätelmistä ja suosituksista Suomelle. Lapset pääsevät myös keskustelemaan komitean suosituksista ja kertomaan näkemyksensä siitä, mitä niiden toteutuminen vaatii.
YK:n lapsen oikeuksien komitea antoi viimeisimmät Suomea koskevat päätelmät kesällä 2023. Hallitusten tehtävä on toimeenpanna nämä suositukset, mutta myös lapsilla on oikeus osallistua keskusteluun aiheesta. Lasten osallistumista hankaloittaa kuitenkin se, että komitean päätelmät ja suositukset ovat melko hankalaa tekstiä.
Lastensuojelun Keskusliitto haki siksi yhdessä SOS-Lapsikylän kanssa rahoitusta vuosina 2025–2026 toteutettavalle hankkeelle, jossa tuotetaan lapsiystävälliset versiot komitean päätelmistä ja suosituksista. Hankkeessa SOS-lapsikylä myös pilotoi erilaisia tapoja käsitellä suosituksia yhdessä lasten ja nuorten kanssa.
Lapset mukaan myös ihmisoikeuksista raportoimaan
Lastensuojelun Keskusliitto haluaa jatkossa ottaa lapset vahvemmin mukaan paitsi arvioimaan oikeuksiensa toteutumista, myös raportoimaan niistä YK:n lapsen oikeuksien komitealle. Kun valtio määräajoin raportoi komitealle, keskusliitto koordinoi kansalaisyhteiskunnan niin sanotun rinnakkaisraportin laatimista.
Valtion raportin koostamisesta vastaa ulkoministeriö ja myös lapsiasiavaltuutettu antaa oman, itsenäisen raporttinsa. Molemmat viranomaiset tukivat hankeideaa ja hakemusta.
– Olen valtavan iloinen siitä, että raportoivat tahot pitävät lasten oikeutta osallistua niin tärkeänä. Meillä on myös hankekumppanit Skotlannista ja Hollannista, jossa tällaista työtä on jo aiemmin tehty, kertoo Lastensuojelun Keskusliiton johtava asiantuntija Ira Custódio.
Lastensuojelun Keskusliitto tukee myös jäseniään EU-rahoituksen hakemisessa
Rahoitus kaksivuotiselle hankkeelle myönnettiin EU:n Kansalaisuus, tasa-arvo, perusoikeudet ja arvot -ohjelmasta (CERV).
– Järjestöjen toimintaan kohdistuvien kansallisten rahoitusleikkausten myötä EU-rahoituskanavat ovat niille yhä tärkeämpiä. Lastensuojelun Keskusliitto haluaa jatkossa tukea jäseniään EU-rahoituksen hakemisessa, sanoo Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja Ulla Siimes.
Lisätietoja antavat:
Erityisasiantuntija Ira Custódio, ira.custodio@lskl.fi, p. 050 591 8525
Toiminnanjohtaja Ulla Siimes, ulla.siimes@lskl.fi, p. 040 553 0981
YK:n lapsen oikeuksien sopimus on maailman laajimmin ratifioitu ihmisoikeussopimus. Se on ollut Suomessa voimassa laintasoisena vuodesta 1991. Lue lisää sopimukseen liittyvästä määräaikaisraportoinnista (lapsenoikeudet.fi).
Kommentit (0)